Биляна Дудова: Надявам се да мотивирам повече деца и да бъда пример за малките шампиони

Биляна Дудова: Надявам се да мотивирам повече деца и да бъда пример за малките  шампиони

Световната шампионка в кат. до 59 кг Биляна Дудова даде специална пресконференция в Пресклуб „България“, на която заяви, че иска да бъде пример за децата в България и се надява с титлата си от шампионата в Осло миналата седмица да е успяла да ги мотивира да се захванат с тренировки и спортуване. Тя добави, че през уикенда е била на състезание в Перник и сама е видяла емоцията сред малките борци, когато са се докоснали до медала й само ден, след като са я гледали по телевизията как печели титлата.

“Щастлива съм, горда съм, че успях да зарадвам цяла България. Надявам се да бъда пример за малките шампиони. След прибирането ми в София отидохме на турнира на Иво Ангелов в Перник и просто беше страхотна емоция да виждам всички деца, които са ме гледали предишния ден по телевизията. Докоснаха се до медала и се надявам така да съм успяла да ги мотивирам, за да има все повече и повече момичета и момчета, които искат да се занимават с нашия спорт”, каза Дудова пред репортерите.

Тя бе единствената медалистка за България на световното първенство, но тя е сигурна, че нещата ще си дойдат на мястото през 2022:

“Другите момичета и момчета от националните ни отбори не успяха да вземат медали. Ние обаче сме бойци и изобщо не се съмнявам, че в следващите състезания ще бъдем по-добри. Пожелавам успех на моите съотборници”.

Дудова спечели турнира в Осло с рядко срещана доминация. Тя започна с две победи с по 10:0 срещу Инета Дантайте (Литва) и Сара Линдборг (Швеция), а след това надви с 3:0 Сарита Мор (Индия) на полуфиналите. В битката за титлата българката се наложи с 6:4 срещу японската републиканска шампионка Аки Ханаи и така завърши турнира с 29:4 технически точки. Всъщност, това изобщо не е изненада, тъй като Дудова нямаше загубена точка през цялата година.

“Нямам статистика на победите, но си ги записвам с резултатите. От малка винаги съм знаела, че някой ден ще бъда най-добрата и това могат да го потвърдят треньорите ми. Не знам дали  идвам първа, но винаги си тръгвам последна от тренировка и винаги се раздавам максимално. За да не отида на тренировка, не знам какво трябва да се е случило. Дори и вчера бях в залата, без никой да ме е карал. Не съм лакома за златни медали, а обичам да побеждавам във всяка една ситуация. Когато се захвана с нещо, искам да го извървя докрай”, продължи тя.

Дудова си записва победите, резултатите, хватките и тренировките в обемни тетрадки още от началото на кариерата си преди десет години и вече е изписала почти четири. Тя обясни, че тази стратегия за развитие й е била препоръчана от личния й треньор Георги Калчев преди много години.

“Записвам си всичко в тетрадките. Какво съм тренирала, килограми, дати и лагери. Радвам се, че треньорът ми даде този съвет. Първата ми тетрадка е от самото начало и се забавлявам много, когато я чета, тъй като вече съм пораснала. Надявам се да продължа и след пет години отново да се изненадвам от това, което пиша в момента. Записвам си нещата на спокойствие, както и грешките. Тези неща ми помагат много”, заяви тя.

Калчев познава Дудова от много години, но й е личен треньор от началото на тази година. Тя каза, че бившият борец на ЦСКА е приел огромно предизвикателство, когато е приел поканата на вече утвърдена шампионка на Европа, която се бори  за първа световна титла.

“Георги Калчев прие предизвикателството да бъде до мен за европейското първенство, след като три пъти вече бях шампионка. Имахме само един месец до турнира, а той прие предизвикателството да стане мой личен треньор.  Какво ли щяха да кажат хората, ако бях загубила? Какъв пък е този треньор?! Още от самото начало той прие предизвикателството, а това е изключително отговорна работа. Благодаря на всички треньори от клубовете и националните отбори, благодаря на БФ Борба и лично на президента на федерацията. Много хора са ми помагали”, каза тя, а за възхода, който бележи през последната година, световната шампионка благодари на своя психолог и психоаналитик.

 „Преди някак се бях изгубила от моя път. Бях забравила да се усмихвам, не исках да плача, вътрешно преживявах. И това ми е пречило. Сега вече намерих баланса в мен. Ето, сега на световното нищо не ми пречеше да извикам от радост.“

Президентът  на Българската федерация по борба Христо Маринов бе категоричен: “Отлично представяне на Биляна, направи ни много горди. Преди 3 години й се изплъзна световната титла, но сега бе категорична, убедителна и занапред й пожелавам още повече златни медали. Поздравления за нея и за треньора й Георги Калчев”, заяви Маринов и допълни, че федерацията е помагала и ще помага на Биляна Дудова, независимо че тренира отделно от състезателките от националния отбор.

А личният й треньор Георги Калчев допълни, че с Биляна се работи много лесно, дори му се налага от време на време да я спира от тренировки. Той приема предизвикателството да работи с нея месец преди европейското тази година, на което тя спечели златния медал. После за кратък период я подготвя за „Дан Колов“, а 5 месеца преди световното се захваща също да я тренира, за да стигне тя до първата си световна титла. Калчев подчерта, че тази година тя има уникално постижение.

„От началото на годината до световното първенство в Осло Биляна участва в 6 турнира, в които не само, че не загуби мач, но не допусна дори и точка и преди финала с японката Акие Ханай балансът и бе 180:0! Само на финала допусна четири точки, две от които бяха тактически“, поясни Калчев.

Той допълни, че двамата започнали  подготовка за световното първенство  по специална програма, разработена от него. За всяка противничка на световното след разузнаването си Калчев успял да намери точните хватки, както и правилната тактика срещу японката на финала. А Биляна  изпълнила всичко на 110%. Двамата са имали още „изненади”, но не се е наложило да ги използват. Преди шампионата на планетата Дудова е имала два лагера в Турция  – в олимпийския им център в Одрин, където е направила много спаринги и категорично е побеждава всички.

 „До края на годината тя повече ще почива, а от началото на 2022 г. започваме сериозна подготовка за новия сезон“, заключи Калчев.