Мартин Стоев: „Състезателите трябва да играят на 2 витрини“

Мартин Стоев: „Състезателите трябва да играят на 2 витрини“

Треньорът и световните вицешампиони U19 с наградите за месеца

Националният отбор по волейбол до 19 г и селекционерът Мартин Стоев днес получиха наградите за септември в редовната анкета на пресклуб „България“ сред спортните редакции.  На церемонията присъства президентът на родната федерация, легендата Любомир Ганев.  Световните вицешампиони от първенството в Иран спечелиха почти с абсолютно мнозинство – 19 от общо 21 гласа.  На капитана Владимир Гърков бе връчен специално изработен  плакет от компанията “Burnit Sun System”. Наставникът Мартин Стоев взе значката „Златен трикольор“, която за първи път заслужи през далечната 2005 г и след това още няколко пъти през годините.  За треньор на месеца той бе избран и през 2019 г, когато днешните световни вицешампиони станаха европейски вицешампиони до 17 г.  

Селекционерът благодари на спортните журналисти за оценката. Той сподели, че е щастлив най-много за радостта на хората в България от големия успех на отбора.  „Заминахме за Иран напълно подготвени. БФ Волейбол ни осигури всичко, което пожелах, така че им благодаря“,  добави М. Стоев.

Капитанът Гърков също отправи думи на благодарност за наградата и изрази надежда на следващото такова първенство да спечелят златен медал.

Президентът на централата Любо Ганев даде селекцията на Мартин Стоев за пример. Според него ясната предварителна визия на треньора за подготовка е успешен модел за подражание от другите треньори. Мотивацията на състезателите и голямото им желание за изява са основен фактор за постигнатите успехи. 

„Мартин е много добър треньор, който знае как да води мачовете. Има усет за играта и всичко случващо се по време на мач. Разликата между него и почти всички останали е, че той дойде с ясна програма за подготовката на отбора. Кога и къде ще се тренира, колко контролни срещи ще се играят, с кои съперници, как ще протече всичко това времево и т.н. За да изпълним всичко, трябваше да увеличим четири пъти бюджета предвиден за този отбор, но ние го направихме, а те пожънаха успехи. Така трябва да се действа и от останалите треньори. Да имат ясна визия, за да може ние като федерация да направим всичко, което по силите ни за подготовката. Мартин и мениджърът на тима дойдоха и защитиха позицията си. Така за първи път младежки отбор отиде на турне в САЩ“, поясни шефът на волейбола.  Той бе категоричен, че отсега нататък от всеки треньор федерацията ще изисква пълна програма за 2-3 години напред. Утре ще се състои Управителен съвет с отчетите на всички национални треньори.  

Л. Ганев коментира и представянето на мъжкия и женския национален отбор на европейските първенства.  И двата отбора отпаднаха на 1/8 финал, но жените оставиха сърцето си на игрището за разлика от мъжете. Едните отпаднаха борейки се, другите – не, подчерта известният волейболист от близкото минало.  Той даде за пример изцяло подмладения състав на Италия, чиято игра бе всеотдайна и въпреки че никой не вярваше, тези състезатели станаха европейски шампиони.  Отборът на Мартин Стоев също е пример за игра с мотивация, с желание, посочи Л. Ганев.

При мъжете не сме играли с пълен състав от 2015 г, каза още президентът на БФ Волейбол . Когато се изпращат повиквателни за националния отбор, започват извинения за бременни съпруги, домашни проблеми, семейни ангажименти, планирани пътувания и т.н., стана ясно от думите на Л. Ганев.  „Когато са юноши, младежи, състезателите имат огромна мотивация. След това забравят откъде са тръгнали. Ако един състезател играе на 2 витрини /б.а. клубен и национален отбор/, трябва да играе на 2 витрини. Така шансът да се представи по-добре е много по-голям“, обобщи Мартин Стоев.