Мартин Чой: "Сбъднах мечтата си за подиум на Световно първенство"

Мартин Чой: "Сбъднах мечтата си за подиум на Световно първенство"

Най-добрият ни състезател по мотоциклетизъм Мартин Чой даде първата си пресконференция в Пресклуб „България“ след успешния си сезон 2021, като в последния старт от Световния шампионат по ендуранс  той постигна изключителен успех, спечелвайки  първия си подиум.

Мартин Чой и съотборниците му от френския отбор “Energy Endurance 91” (Kawasaki) Карел Пешек и Ноел Русанж направиха уникално състезание в клас Superstock в последния кръг от шампионата „6 Hours of Most“ на „Autodrom Most“ в Чехия. След добра отборна тактика в последните два часа на надпреварата, шефовете на тима гласуваха доверие на Мартин Чой, който приключи по най-добрия начин и качи тима си на почетната стълбичка, след отборите на “No Limits Motor Team” (Suzuki) и “TME Racing” (Yamaha). В това състезание за тима кара чехът Карел Пешек, който замени получилия контузия във Франция италианец Кристиан Наполи.

Пешек стартира отлично и заедно с Росан и Чой поддържаха времена между 1:39 и 1:41 минути за обиколка. Те се разминаха с технически проблеми и падания, което им позволи да атакуват третата позиция в края. Тя бе спечелена от Чой, който финишира състезанието с напълно износена гума, но все още с перфектни времена.

„Много сме доволни всички от отличното представяне. Състезанието премина много добре за нас – и тримата карахме стабилно през цялото време, като давахме почти равни времена за една обиколка.Спечелихме благодарение на добрата отборна тактика в последните 2 часа – тогава 2 пъти влезе кола за сигурност, а тимът реши да смени тактиката и аз да завърша надпреварата, без да сменяме гума. Интересното е, че всички очакваха гумата да издържи  около 60 обиколки, за радост тя издържа до края. Целият отбор бе много щастлив от класирането ни в Чехия. Голяма заслуга има  и новият ни съотборник Карел Пешек, който отлично познава пистата. Аз пет години не бях карал на тази писта, но хубавото е, че вече имам голям опит и на напълно непознати писти  само след няколко обиколки се чувствам сигурен“.

Чой и двамата му съотборници направиха 203 обиколки през шестте часа ендюрънс и останаха на пет от победителя No Limits Motor Team, който спечели второто място за 2021. Шампион още преди последния кръг бе BMRT 3D MAXXESS NEVERS, а Energie Endurance 91 се изкачи от 11-о до 6-о място за сезона.

Мартин Чой сподели пред репортерите в Пресклуба, че се радва,  че е сбъднал една от големите си мечти точно в един от най-успешните си сезони. За 28-ми път стана републикански шампион, спечели титлата на Източно-европейското първенство на писта.

Макар че пътят към успеха в родния шампионат не бе никак лек. Чой  отново победи безапелационно конкурентите си в клас SuperBike1000 и триумфира с трофея след 10 победи от 10 старта. И в последното състезание в Плевен още от старта до финала Мартин Чой водеше колоната, въпреки че още в загряващата обиколка му падна капачката на резервоара и трябваше да кара до края много внимателно, за да не се стигне до екстремна ситуация. Облян с бензин Чой пресече финала с аванс от 2.0 секунди пред  най-големите си конкуренти.

“ Огромна радост и щастие изпитвам в края на 2021 г.. Изключително успешен сезон  за мен. Шампионски титли в BMU European championship и Републиканския ни шампионат, трето място на Световно първенство. Много усилия положих от началото на годината и ето, че се възнаградиха. Чудесен професионален екип имам и голяма част от успехите ми са благодарение на него. В последния кръг от републиканския шампионат в Плевен  нямах представа как изхвърча капачката на резервоара още в началото и  на всеки завой и намаляване на скоростта се изливаше бензин по мен.Трудно ми беше и с видимостта, но завърших първи. На 24-те часа на Льо Ман дълго време карахме четвърти, но мечтата ми за призово място се изпари след падането на нашия съотборник. Тогава си пожелах да спечеля подиум на Световното първенство и съм щастлив, че тя се сбъдна. Спечеленият подиум ме амбицира да се представя още по-добре през 2022 г., въпреки че тогава ще бъде  моят 25-ти сезон. Вече получих договор от френския ми тим, още не съм го подписал, но скоро и това ще стане. Карел Пешек няма да бъде в тима ни догодина, тъй като се завръща Кристиан Наполи. Имам още несбъднати мечти, но за тях ще говоря през следващия сезон“, заключи Чой.