Даниел Асенов и Радослав Панталеев: "Отиваме като на война!"

Даниел Асенов и Радослав Панталеев: "Отиваме като на война!"

Това заявиха днес в пресклуб „България“ бронзовият медалист от Световното през 2019 г Радослав Панталеев /кат. 92 кг/ и 6-кратният европейски шампион при мъжете и младежите Даниел Асенов /кат. 52 кг/. И двамата очакват най-силното състезание след Олимпиадата в Токио, което ще се състои от 24-ти октомври до 6-и ноември в Белград,  да бъде едно от най-оспорваните. Стимул за това е и наградния фонд от 2,6 млн. долара, който за първи път АИБА ще раздаде. Шампионите в 13-те категории ще получат по 100 хил. долара, вицешампионите ще вземат по 50 хил., на бронзовите медалисти се полагат по 25 хил. Освен това, няма квоти за това Световно първенство и ще участват 650 състезатели от 100 страни, добави помощник-треньорът  на националния отбор Валентин Поптолев.  

Р. Панталеев изрази  искрена радост, че е преодолял травмата на ръката и вече може свободно да си служи с нея. Д. Асенов разкри, че още не е забравил горчивината на разочарованието от ранното му отпадане на олимпийския турнир в Токио, затова сега се надява на добро представяне. Заедно с Петър Белберов  /+92 кг/ тримата са ядрото на националния отбор, подчерта старши треньорът на националния отбор по бокс за мъже Жоел Арате.  Те са надеждата за медали.  Добро представяне селекционерът очаква и от кубинеца Хавиер Ибанес в кат. 57 кг, който вече официално доказва уменията си на ринга под националния ни флаг. В отбора са общо 9 боксьори. Останалите петима които е подбрал Ж. Арате са: 48 кг Ергюнал Сабри, 60 кг Кирил Русинов, 67 кг Венсан Киркоров, 75 кг Рами Киуан, 80 кг Кристиян Николов. 

„Подготовката премина добре, правихме спаринги с младежкия национален отбор, както и с румънци. Доволни сме от нивото, което бе показано по време на лагера“, даде оценката си Ж. Арате.

„Понякога има нужда от почивка, а няма възможност и съм доста превъзбуден и прегарям“, сподели Даниел Асенов причината за незадоволителния си резултат в някои състезания.

Тримата, които формират ядрото на отбора, носят най-голямата отговорност и те няма да почиват, отсече Арате. Време за почивка няма, защото в началото на идната година предстои турнирът „Странджа“, след това идва ред на европейското до 22 г и на европейското за мъже, поясни селекционерът.