Войната на един срещу всички съсипва щангите в България

Войната на един срещу всички съсипва щангите в България

Застрашено е бъдещето на един от спортовете с най-богата история и люлка на родни таланти с олимпийски, световни и европейски титли и медали. Близо половин година бившият председател на БФВТ /Българска федерация по вдигане на тежести/ Неделчо Колев блокира вписването на новоизбраното ръководство с процедурни юридически маневри, като използва нелегитимни клубове за жалби до съда. Според Закона за физическото възпитание и спорт клубовете подлежат задължително на лицензиране от Министерството ва младежта и спорта. Неделчо Колев обаче не зачита закона и оспорва избора на новото ръководство вече три пъти от името на фиктивни клубове, като последната жалба до съда е от псевдоклуба на неговия син.  

Днес в пресклуб „България“ новият шеф на федерацията Ариф Маджиб, националният селекционер Иван Иванов и неговият помощник Никола Колев, генералният секретар доц. Димитър Димитров, членовете на Управителния съвет Живко Архондев и Радостин Димитров, олимпийските шампиони Асен Златев и Янко Русев призоваха чрез медиите Неделчо Колев да сложи край на безумната война, която съсипва щангите. Представителите на щангите разпространиха писмено позицията на треньори, състезатели и длъжностни лица, които остро осъждат действията на Неделчо Колев и подчертават, че неговият наследник на поста Ариф Меджит е признат и от Европейската и от Международната федерация по вдигане тежести с право на глас на последните им заседания.  Новото ръководство бе законно избрано на Общо събрание на 28-и май т. г. с над 80 на сто от делегатите.      

Той се е впил като кърлеж в щангите, каза днес Антон Коджабашев, който оглавяваше федерацията до 2012 г.  Въпреки ясно изразената воля на клубовете за промяна, отстраненият шеф на щангите иска с цената на всичко да запази властта си. Дори България да загуби спечеленото домакинство на стотното Европейско първенство през 2022 г. Ако до 2-3 седмици новоизбраният председател и Управителният съвет на федерацията не бъдат официално регистрирани в Агенцията по вписванията, ще трябва да се откажем от шанса да проведем състезанието в България. Причината е, че има срок, в рамките на който Европейската федерация по вдигане на тежести иска да получи гаранция от държавата, че ще организираме Европейското първенство. А Министерството на младежта и спорта няма как да даде такава писмена гаранция без да сме вписани, поясни законно избраният председател на БФВТ Ариф Меджит.

На Европейското първенство за младежи във Финландия А. Меджит е говорил с Н. Колев по болната тема, но ясен отговор така и не чул. След завръщането си в България, сваленият шеф предложил на Меджит абсурдната идея да бъде заместник-председател на федерацията.

На Устава, който открихме заключен в съда, за да „не бъде откраднат от злосторници“, може да завиди Северна Корея. С други думи, така е направен, че освен Неделчо Колев да не бъде избран друг, сподели на пресконференцията олимпийският шампион Асен Златев.

Заради безумната война на Неделчо Колев и създаденото напрежение и несигурност, състезателите в националния отбор са демотивирани, разкри националният селекционер Иван Иванов. Това потвърди и неговият помощник Никола Колев. Треньорите правят всичко възможно, за да не се провали подготовката, защото през декември предстои Световно първенство за мъже и жени, стана още ясно днес.

Новоизбраното ръководство на БФВТ съвместно с юристи подготвят сигнал до прокуратурата, която може и да се самосезира след днешната пресконференция, изразиха надежда А. Меджит и неговияг екип. Иван Иванов посочи, че случайно са попаднали на документи за проведен несъществуващ лагер във Велинград. Асен Златев добави, че след около година изтича давностният срок на азербайджанската сделка за трансфер на наши щангисти. На въпроса му към Неделчо Колев  къде са парите от сделката, получил отговор „В моята сметка.“ Сумата е 400 хил евро, преведени на БФВТ. Доц. Димитър Димитров сподели, че са харчени солидни суми за дълги командировки на Неделчо Колев и това са пари на федерацията.