ЛЕГЕНДАТА МАРИЯ ГРОЗДЕВА ПОЛУЧИ СРЕБЪРЕН ПИСТОЛЕТ

ЛЕГЕНДАТА МАРИЯ ГРОЗДЕВА ПОЛУЧИ  СРЕБЪРЕН ПИСТОЛЕТ

Легендата на стрелбата Мария Гроздева, която в Токио след  рекордното си 7-мо участие на  Олимпийски игри обяви край на състезателната си  кариера,  днес получи от пресклуб „България“ специално изработено бижу – сребърен пистолет на престижната марка „Ювел“.  На церемонията присъстваха нейният треньор и съпруг Валери Григоров и спортният директор на стрелковия съюз Димитър Тодоров. Двукратната олимпийска шампионка и носителка на още  три бронзови медала от Олимпийски игри, 12 пъти първенец на Стария континент с 29 отличия от континентални първенства и 18 победи за Световната купа искрено благодари за жеста и толкова хареса умаленото скъпоценно копие на оръжието, че изрази желание да го носи като колие.   

За всички успехи, увенчани от 90 медала в продължение на повече от 3 десетилетия, най-титулуваната наша спортистка благодари най-напред на своите треньори, първия Валентин Андреев, след  него Емил Душанов и Валери Григоров, с когото спечели олимпийските титли плюс един бронзов медал.  Не пропусна и спонсора Огнян Донев, който винаги й е помагал в тежки моменти. Мария Гроздева  специално се обърна към Д. Тодоров, с когото заедно ръководят федерацията вече 8 години. 

Златната Мария разкри, че имала момент на криза, когато е мислела  по-рано да каже край и да остави пистолета. Трусът се случил миналата година по време на пандемията, когато спират състезанията по стрелба и отлагат с една година Олимпийските игри в Токио.  Към това се прибавя и непоправима загуба – бащата на Мария става жертва на КОВИД.

Връщайки лентата още по-назад, Гроздева сподели, че най-драматичният момент в състезателната й кариера е Олимпиадата в Лондон 2012 г, когато след изключителния й първоначален резултат, не успява да влезе на финала само заради една точка.   

Шампионката сподели, че търси достоен човек с финансови възможности, който да я замести като председател на Българския стрелкови съюз.  Човек, който да поеме тежестта на допълнителните разходи извън бюджета, както и да инвестира в базата, която при това условие ще носи печалба.  За спортно-състезателната дейност федерацията е осигурена, но има наистина много други неща, за които не са предвидени пари, напр. за изнасяне на оръжие за състезание се заплаща 300 евро и още толкова за връщането му, подчерта В. Григоров.  Ако федерацията има добър спонсор, може да се организира в бъдеще турнир у нас с участието на чуждестранни състезатели, каза още Мария Гроздева.  Тя изрично подчерта, че ако финансов благодетел не бъде намерен да ръководи стрелбата, тя в никакъв случай няма да свали отговорността от себе си и ще продължи  да бъде начело на Българския стрелкови съюз. „ Най-ценното качество, което развих в спорта, е отговорността. И това е на първо място“, заяви легендата.  

Шампионката коментира избирането й за член на Президиума на Европейската конфедерация.  Тя била дори изненадана, че при толкова много сериозни кандидати, чула толкова силни препоръки за себе си. Ще бъда връзката между атлетите и ръководството,  като говорител на атлетите, каза Мария.  Предстои промяна на правилата в спортната стрелба. Идеята е тя да стане по-зрелищна, но има спорни предложения в тази насока и тепърва ще се обсъжда и ще се вземе решение.