Спортист №1 на месеца Емил Нейков:„Тази година всичко вървеше по план!“

Спортист №1 на месеца Емил Нейков:„Тази година всичко вървеше по план!“

Това сподели днес световният и европейски шампион на скиф до 23 г. Емил Нейков, син на олимпийската шампионка Румяна Нейкова и председателя на федерацията по гребане проф. Свилен Нейков. Състезателят изтъкна, че трудните години за него са вече зад гърба му, когато е преживял 2 операции и е бил извън лодката половин година. Сега се радва на най-успешната година в кариерата си и е устремен догодина да дублира титлите си. Талантливият 19-годишен скифьор получи наградите за спортист на септември – малката „Златна България“ и ваучер за луксозен уикенд в курорта Пампорово. За титлата на Стария континент, която извоюва в Полша, Емил Нейков оглави анкетата на пресклуб България сред спортните редакции с 11 гласа. На второ място със 7 гласа е Изабела Янкова, която спечели Световната купа за девойки по планинско колоездене и е първа в световната ранглиста. Третото и четвъртото място в подреждането заемат европейските шампиони по аеробика Дарина Пашова и Антонио Папазов.

Националният треньор Румяна Нейкова изрази задоволство от постиженията през сезона и похвали юношите и младежите за тяхното изключително усърдие. Двойката без кърмчия Иван Янкулов и Цветомир Малинов приключиха годината четвърти на Световното и на Европейското първенство. Четворката скул Христо Нешев, Иван Табаков, Васил Шунтов и Стефан Мутич станаха седми в света и на Стария континент.

В началото обаче прогнозата е мрачна.. Олимпийската шампионка от Пекин 2008 вижда при старта на предсезонната подготовка през януари отчайващото ниво на младите състезатели, което няма да е достатъчно дори да влязат в „Б“ финал. Причината е, че една година през 2020-та спортните обекти  в България бяха затворени за елитните състезатели, така както и за обикновените граждани. В другите страни в условията на пандемията елитните състезатели бяха затворени в националните бази, докато тук затвориха Белмекен. И естествено, след подновяване на състезателния календар миналата есен, резултатите бяха слаби, поясни Р. Нейкова. Въпреки всичко младите гребци доказаха тази година, че невъзможното е възможно. Те успяха да поискат да се изявят, каза Нейкова.

С благодарност към състезателите се обърна помощник-треньорът в националния отбор Веселина Алексиева, която тренира четворката скул. Те са и балкански шампиони, а сгъстената последователност на Балканско, Републиканско и Европейско първенство е донякъде причината състезателите да не се класират по-напред от 7-мото място на Световното и Европейското първенство, каза специалистката. Тя си е поставила за цел през 2022 г нейните възпитаници да подобрят резултата си като влязат в „А“ финал на Европейското и Световното.

„Добре, но можеше и повече“. „Горе-долу се представихме добре“. Такава е самооценката на трима от четворката скул – Христо Нешев, Васил Шунтов, Стефан Мутич. Догодина ще гонят по-добро класиране.

С още по-висока амбиция е двойката без кърмчия. След  двете четвърти места тази година те гледат към топ 3 през 2022 г, стана ясно от споделеното от  Цветомир Малинов. Иван Янкулов благодари на треньорите и също като своя партньор иска да ги зарадва повече през следващия сезон.  Тази година за стотни от секундата им се изплъзна бронзовият медал и на Европейското и на Световното първенство.