Таекуондото и толерантността сплотиха младежите от 4 държави

Таекуондото и толерантността сплотиха младежите от 4 държави

България, Гърция, Словения и Република Северна Македония се срещнаха и си протегнаха ръка с участието си в европейския проект за развитие на човешките ресурси „Младежки отряди за толерантност“.  Проектът бе реализиран и представен днес от Българската Асоциация по таекуон-до. Председателят Венцислав Игнатов сподели в пресклуб „България“, че 68 младежи ог 4-те държави са участвали в различни форми на дейност в продължение на 10 дни това лято в черноморския ни курорт Китен. Александра Славчева разказа, че е правила презентация за възможностите, които дава Европейският съюз на младите хора.  

Най-важният ефект е сближаването, приятелството, което се създава между младите хора, смята Иван Апостолов. Той е убеден, че такива прояви на общуване водят до трайно разбирателство между народите, защото един ден, когато младежите  заемат управленски постове в своите страни, те заедно ще преодолеят противоречията, каквито и да са те. В този смисъл младият човек е оптимист за бъдещето на отношенията между България и РСМ.

Спортът също е мощно средство за сближаване, каза младежът. В трисричната дума таекуондо даже е заложена идеята за хармония между тялото и духа  /тае на корейски значи удари с крака, куон- удари с юмруци, до – път, изкуство, т.е. система от духовни тренировки и техники на самоотбрана без оръжие/, напомни В. Игнатов. Той е сигурен, че проектът „Младежки отряди за толерантност“ ще има своето естествено продължение и младите хора ще разширяват своите контакти в бъдеще.