Георги Глушков: Развитието на женския баскетбол е сред основните ни приоритети

Георги Глушков: Развитието на женския баскетбол е сред основните ни приоритети

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков даде днес специална пресконференция в Пресклуб „България“ след като  бе избран за трети мандат начело на централата на Общото събрание на БФ Баскетбол. Пред репортерите Глушков сподели своите приоритети през третия си мандат.

„Първият приоритет, който искам да отбележа, е развитието на баскетбола по региони. Поканени са представители на всички региони в Управителния съвет. Те поемат голяма отговорност, ще имат  административни задачи, ще формираме бюджет за всеки един регион и да развиват баскетбола по места. Това трябва да се случи в най-близко време.

Другият приоритет е женският баскетбол, също много важен. Той винаги е бил лицето на българския баскетбол. Имали сме също много състезателки в WNBA, които славеха България.“

Той уточни, че  сред останалите приоритети остават подрастващите, създаването на специална комисия за 3х3 баскетбола, като ще се акцентира върху организирането на държавно първенство при подрастващите в тази дисциплина с календар, различен от този при подрастващите 5х5. Ще бъде създадена и специална комисия за Минибаскет, която да събере изтъкнати баскетболни специалисти и педагози. Планира се организирането на месечни събирания на най-талантливите баскетболисти на възраст от 14 до 16 години, отново на регионален принцип. Ще се наблегне и на търсенето и обучението на млади съдии по регионите.

„Искам  да подобрим организацията  в шестте региона на България, където трябва да се развива по-целенасочено и устремено баскетболът на всички нива. Особен акцент ще  имаме за развитието на  женския баскетбол и на подрастващите. Съставът на Управителния съвет е такъв, че всеки да отговаря за нещо, което е от неговите компетенции. Трябва да има съгласие, за да работим и да си поставяме целите.

Глушков подчерта, че е  много доволен, че има десет отбора в НБЛ при мъжете.

„Това  ни беше цел, защото е имало години, когато са били и осем, и девет. Важно е да запазим този формат, да има мачове, които да са атрактивни. Наистина има голямо повишение на гледаемостта на баскетбола.  Изпращаме и дигитални материали на нашите партньори за всеки мач. Това е много важно и мисля, че има много голямо поле за развитие  в нашата маркетингова програма“.

Глушков заяви, че през първия  му мандат е  трябвало „да излизат от водата“. Във втория са успели  да съберат повече финансови средства и смята, че третият мандат трябва да бъде по-успешен от всички.

„Благодаря на клубовете и делегатите, които гласуваха това доверие на мен и на федерацията, защото това е оценка за работата ни през последните години .Аз търся екип, който да иска да работи и да се отдаде на баскетбола, защото това е важно. Мисля, че всички споделят това, че трябва много труд за постигане на резултати.  Аз очаквам много повече. Смятам за успех, че успяхме НБЛ и ББЛ да са на много високо ниво и да продължават да се развиват. Това, което смятам за неуспех е, че не успяхме да се справим добре с негативните тенденции в женския баскетбол.  На два пъти бяхме много близо до класиране на европейско първенство, което става изключително трудно с оглед на тези конкуренти които имаме от съседните държави. Там трябва да се работи много сериозно. Ще има специална комисия с много широк състав от специалисти и треньори за женския баскетбол. За подрастващите аз поемам персонална отговорност в мъжката част, в женската нямам компетенции, защото е по-специфично. Има доста по-добри специалисти в това отношение”, каза Глушков и подчерта, че се търси висока състезателка за националния отбор.

“Имаме нужда от висока състезателка в състава. От доста време се опитваме да натурализираме подходяща баскетболистка“, заяви Глушков и поясни, че  преди време  са опитали да натурализират една чужденка, която  вече е  в тима на  Босна и Херцеговина и играе за тях в европейските квалификации.

По повод старта на българския женски национален тим в квалификациите за европейското първенство  през 2023 година и поражението от Хърватия, Глушков коментира: “Хърватският отбор има добри състезателки. Това, което аз видях е, че се борихме, но ми се иска да се борим още повече. Не бяхме на това ниво в защита, на което ми се искаше.”

Президентът на федерацията сподели, че предстои планиране на лагери и контролни срещи за баскетболистките заради голямата пауза в европейските квалификации.

За предстоящите мачове на мъжкия ни национален отбор в световните квалификации, президентът на федерацията заяви, че очаква състезателите да играят на 100% за успеха.

“Изправяме се срещу силни отбори. Очаквам момчетата да играят на 100%, да се борят за всяка топка, във всяка ситуация с идеята за победа”, категоричен бе Глушков,който потвърди желанието в родния лагер да може да се разчита на Александър Везенков и натурализирания Дий Бост, но за този квалификационен прозорец за участието и на двамата има пречки.

Натурализацията на американеца Дейвид Кравиш  остава актуална, но процедурата все още не е приключила.

На пресконференцията стана ясно, че България отново ще иска домакинство на европейско първенство по баскетбол на колички в Дивизия C. След като прие шампионата през 2019 г., страната ни ще се опита да бъде домакин и през 2022 г., каза пред репортерите един от новоизбраните членове на Управителния съвет на федерацията Иван Ценов, който през новия мандат ще отговаря именно за този спорт.

„Може смело да кажем, че баскетболът на колички се развива в България, въпреки всички трудности. За разлика от нормалния баскетбол това е доста скъп спорт като материално-техническо осигуряване. Благодарение и на активността на националния треньор на отбора ни с колички Владо Искров, който непрекъснато поема някакви инициативи, успяваме да се справим. Участва се на доста международни турнири, които неминуемо вдигат нивото на състезателите. Надяваме се догодина да може да вземем пак домакинство на европейско първенство в Дивизия C и да не се радваме само на една победа. Вече амбициите стигнаха дотам, че да мислим за класиране в Дивизия В. Както знаете, апетитът идва с яденето и амбициите са доста по-големи. Надявам се, че ще успеем“, каза Иван Ценов и заключи:

„Аз никога не съм бил далеч от баскетбола. Никога не ми е било безразлично какво се случва. Няма да се връщам назад за причините, поради които си подадох оставката. Смятам, че сега пред този Управителен съвет стои страшно много работа. Важно е да се сформират работещи комисии, защото фактически те би трябвало да са движеща сила и да предлагат идеи и решения на Управителния съвет, които той да одобрява. Надявам се, че всичко ще бъде наред и нещата ще се случат по най-добрия начин“.

Председателят на сдружение Българско баскетболно общество Орлин Атанасов отчете като положителни резултатите от съвместната работа с федерацията през последните години. Той вече е и в Управителния съвет на БФБ, а ето какво сподели за постигнатото до момента:

„Ние работим над 5-6 години с федерацията. Партньорството ни не е от година или две. Винаги сме казвали, че според нас то е положително за българския баскетбол. Основната ни цел, която си поставихме преди години, беше да го превърнем в масов спорт. Това е много важно и винаги го отбелязвам. Всъщност ББЛ с нейната А и Б група стана втори ешелон на българския баскетбол. Нашата идея и на г-н Глушков и федерацията беше точно това, което вече до голяма степен отчитаме като постигнато – да създадем интерес и първенства, в които реално да бъде измервано докъде са достигнали състезателите. Искаме да може тези, които не намерят място в НБЛ, да намерят в А или Б група, а това всичко да разшири географията на българския баскетбол. Може да кажем, че все повече градове имат собствени структури и мъжки отбори, което си пожелаваме и за женската част. Съответно, по естествен начин, тези мъжки отбори и структури заедно с Общините, да изграждат все повече школи. Това е целта. Отчитаме резултатите като само положителни. Вече сме част и от Управителния съвет на федерацията, за което благодарим на г-н Глушков. Смятаме, че ще бъде ползотворно. Пожелаваме на всички членове на УС на федерацията винаги интересите на тези хора, които са там, да бъдат над клубните им и в полза на българския баскетбол.“