Стоян Саладинов връчи премии на самбистите от националните отбори

Стоян Саладинов връчи премии на самбистите от националните отбори

Днес в пресклуб „България“ преподавателят в НСА и уважаван експерт в света на бойните спортове д-р Стоян Саладинов, който е и спонсор на самбото, връчи премии на националните състезатели и техните треньори след успехите им на Световното първенство за мъже, жени и бойно самбо в Узбекистан и на Световното за младежи и девойки в Гърция. На церемонията присъства и президентът на родната централа Росен  Димитров.

Първа получи наградата си 6-кратната световна шампионка при жените в кат. 80 кг Мария Оряшкова, която този път спечели бронзовия медал. „Няма как да не съм щастлива като се качих на стълбичката“, каза звездата на самбото, която досега  има 15 медала от Световни първенства при жените. Българката бе избрана за член на Изпълнителния комитет на  Международната федерация /FIAS/ и то с най-много гласове от всички кандидати, което е още едно свидетелство за признанието, което заслужава на най-високо ниво за удивителната й кариера. „Затова имам 2 победи“, възкликна Мария Оряшкова.  

Личният треньор на многократната шампионка Иван Нетов, който също получи премия, подчерта, че самбото официално вече е олимпийски спорт. Има и нов правилник. Конкуренцията е толкова силна, че един-два медала са огромен успех, поясни специалистът, който от 1985 г. насам е пропуснал само едно единствено Световно първенство.  

Старши треньорът на националния отбор по спортно самбо  Васил Соколов,  за когото също имаше парична награда, сподели, че от всички Световни първенства, на които е бил досега, състезанието в Ташкент, Узбекистан е най-тежкото – изравнени сили на участниците, категориите редуцирани от 9 на 7, в бойното самбо също много нараснала конкуренция. Най-неприятното е, , сподели треньорът, че трима наши самбисти при мъжете и жените получиха сериозни контузии – Радослав Марков /64 кг/ е с извадено рамо още в първата среща и прекрати участието си , Ангел Ангелов /71 кг/ е със скъсани връзки, но продължи до края и се класира 5-и, а Ваня Иванова счупи пръст на ръката.  

Заедно с Ангел Ангелов , още двама състезатели от отбора за мъже и жени заеха достойното 5-о място на Световното първенство и днес д-р Саладинов им връчи премии – Магдалена Върбанова /54 кг/ и Веселин Иванов /бойно самбо, 64 кг/.

В отбора на младежите и девойките с финансови стимули бяха зарадвани всички, завоювали медали: тримата световни вицешампиони Ана-Мария Манушева /65 кг, 20г/, Цветелина Маринова /65 кг, 18г/, Димитър Смилянов /79 кг, 18г/ и бронзовият медалист Владимир Борисов /71 кг,18 г/.   Всички състезатели благодариха на федерацията и на своите треньори, както и на д-р Саладинов. Той, от своя страна, заяви, че вижда достойна смяна в младите. Шефът на федерацията Росен Димитров изтъкна, че всички самбисти са като едно семейство и е убеден, че ще постигнат по-големи успехи от сегашните.