Георги Аврамчев: Йосиф Миладинов няма да може да участва на световното първенство в Абу Даби

Георги Аврамчев: Йосиф Миладинов няма да може да участва  на световното първенство в Абу Даби

На световното първенство по плуване в малък басейн за мъже и жени, което ще се проведе в Абу Даби от 16 до 21 декември, България ще участва с 8  състезатели, каза на пресконференция в пресклуб „България“ президентът на БФ Плувни спортове Георги Аврамчев.

 Антъни Иванов ще стартира 50, 100 и 200 м бътерфлай, Калоян Братанов на 50 и 100 м свободен стил и 200 м съчетано, Йордан Янчев на 200 и 400 м свободен стил, Калоян Левтеров – на 100 и 200 м гръб, Любомир Епитропов – на 100 и 200 м бруст, Габриела Георгиева – на 100 и 200 м гръб, Жанет Ангелова – на 200,400 и 800 м св. стил, Диана Петкова – 50 и 100 м бруст и на 50 м св. стил. Ще имаме и щафета на 4 по 200 м св. стил при мъжете.

За съжаление най-добрият български плувец през тази година Йосиф Миладинов ще пропусне световното първенство . Финалистът на 100 метра бътерфлай от Олимпиадата в Токио се разболя от Ковид-19  в края на октомври и все още не е в оптимална форма.

“По препоръка на доктора  и заедно с Йосиф Миладинов решихме той да не  участва на световното. Йосиф прекара Ковид-19 в края на октомври средно тежко и месец и половина беше извън строя. След лечението бе качил  6-7 килограма, може би заради лекарствата, и няма смисъл да пътува за Абу Даби само заради участието.  Самият той не се чувства напълно готов и това е най-доброто решение“, каза  пред  репортерите главният мениджър на националните ни отбори Кристиян Минковски.

Георги Аврамчев подчерта, че 2021 е една от най-успешните за българското плуване в последните 30 години и очаква  добро представяне и в Абу Даби.

„Очаквам поне един финал и два полуфинала, а всичките ни състезатели да подобрят своите лични резултати“, каза Аврамчев и допълни, че подготовката за Олимпиадата в Париж 2024 вече е започнала и се надява най-добрите ни плувци да бъдат във върхова форма за   Игрите във френската столица.

На пресконференцията присъстваха и четирима от състезателите, които ще участват в шампионата в Абу Даби.

„Ще дам всичко от себе си и се надявам на световното първенство да постигна най-добрия си резултат за годината“, каза Габриела Георгиева.

Най-младата участничка Жанет Ангелова уточни: „Много съм развълнувана, тъй като това ще бъде първото ми участие на световно първенство. Ще се постарая много  да се представя  възможно най-добре“.

Йордан Янчев сподели, че е прекарал тежко Ковид-19, имал е известни проблеми, но вече е напълно възстановен и е сигурен, че ще постигне добри резултати.

Калоян Левтеров каза, че подготовката му е преминала много добре.

„Надявам се не само аз, а и всичките ми съотборници да постигнем най-добрите си резултати в Абу Даби“, заключи Левтеров.