Стоян Димитров: Очаквам на световното първенство в София през 2022 г. да спечелим поне два медала

Стоян Димитров: Очаквам на световното първенство в София през 2022 г. да спечелим поне два медала

На световното първенство по скокове на батут в Баку България участва с 24 състезатели, които спечелиха един бронзов медал и достигнаха до 8 финала, каза на пресконференция в пресклуб „България“ президентът на федерацията Стоян Димитров.

Мариян Михалев остана на 22-о място в крайното класиране при мъжете в конкуренцията на 80 състезатели, които стартираха в дисциплината индивидуално от квалификациите.

Българинът допусна грешка и не завърши съчетанието си в полуфиналите, което го лиши от възможността да намери място сред 8-те най-добри. Възпитаникът на Мариана Макулова получи оценка от 12.535 точки. Люботитно е, че с този резултат  най-добрият ни състезател в момента при мъжете изпревари в подреждането действащият олимпийски шампион Иван Литвинович (Беларус), който също не изигра докрай комбинацията си и с 12.405 точки се нареди зад Мариян Михалев.

В последният ден от Световното първенство в Баку, българската състезателка Магдалена Кисьова успя да завоюва своя първи бронзов медал в състезание от такъв ранг!

При изключително оспорвана конкуренция, обградена от финалисти от водещи страни като Беларус, Русия и Япония, тя успя да запази концентрация и да повиши оценката си, спрямо тази от квалификациите. Единствено състезателките от Русия я изпревариха, имайки по-голяма трудност на комбинациите. В същият финал Радост Пеева завърши на престижното 5-то място!

Радост Пеева и Аделина Ангелова се класираха на 4-то място при двойките синхрон, като малко не им достигна да станат призьори на стълбичката за награждаване.

Кристъл Станкова и Магдалена Кисьова заеха 6-то място, а Пресиян Въндев и Александър Вакрилов останаха седми.

„В последните 17 години, когато  президент на федерацията стана Стоян Димитров, нашият спорт постигна голям възход. Преди дори не смеехме да мечтаем,че можем да имаме успехи на големия батут. Всяка година броят на клубовете се увеличава, вече от 10 клуба  имаме национални състезатели, а резултатите на най-големите първенства стават все по-добри. Мариан Михалев вече показа, че има качества да бъде сред най-добрите, трябва само да увеличи сложността и височината. Младите ни състезатели също показаха, че са равностойни на своите връстници от най-развитите страни в нашия спорт и се класираха на 7 финала!“

През 2022 г. България за трети път ще бъде домакин на световно първенство от 16 до 26 ноември в зала „Арена Армеец“.

„Имаме амбициите догодина да участваме с над 30 състезатели и да спечелим 2-3 медала на шампионата в София“, заяви пред репортерите Стоян Димитров и допълни, че се надява да спечелим и олимпийска квота за Игрите в Париж през 2024 г.

„В нашия спорт олимпийските квоти се печелят много трудно ,участват само 16 състезатели – първите 8 от световното първенство и други 8 от различни квалификационни състезания. Ние ще бъдем домакини на 2 световни купи от общо 6, които ще бъдат олимпийски квалификации – през октомври 2023 и април 2024 г., които ще се проведат във Варна. Надявам се тези надпревари да бъдат трамплин за най-добрите ни състезатели и да имаме участник в Париж“, каза Димитров.

Генералният секретар на федерацията Мариела Стойчева поясни, че България има голям опит за организирането на големи състезания по скокове на батут.

„Вече сме били домакини на 6 световни купи, 2 европейски и 2 световни първенства. За всички прояви оборудването е едно и също, но изискванията към организацията са различни. Ние сме доказали, че сме сред най-добрите организатори в света“, заключи Стойчева.