Боксът се похвали с над 100 спечелени медала и 1500 състезатели

Боксът се похвали с над 100 спечелени медала и 1500 състезатели

„Гордея се, че съм запалила искрицата у младото поколение“, сподели олимпийската шампионка Стойка Кръстева

Родният бокс изпраща една от най-паметните години в своята история с олимпийското  злато на Стойка Кръстева, извоювано след 25-годишна пауза за страната ни, плюс това за първи път притежание на българка, откакто дамите се качиха на олимпийския ринг в Лондон 2012. Картината се допълва от впечатляваща статистика – над 100 отличия от световни, европейски първенства и турнири в различни възрасти през 2021 г, сподели днес в пресклуб „България“ президентът на федерацията Красимир Инински. Всичко това е резултат от добре свършена работа, подчерта той. През 2022 г предстои Европейско и Световно първенство за жени и европейски първенства за всички възрасти, допълни генералният секретар на БФ Бокс Светослав Сапунджиев. Това са най-важните състезания в международния календар. 

Ръководството на един от най-успешните спортове у нас си поставя дългосрочни цели, стана ясно на пресконференцията. Финансите са важни, но не са най-важни, необходим е много, много труд, се разбра от думите на Кр. Инински. Олимпийската подготовка трябва да започне веднага след приключване на Олимпийските игри, каза той. Г-н Ининиски се надява, че намерението за изключване на бокса от олимпийската програма на Игрите в Лос Анджелис 2028 г няма да стане реалност. Боксът има богата история и огромна притегателна сила за публиката. Необходими са само някои промени в съдийството, посочи президентът на българската федерация.

А за да знаят медиите какво е направило сегашното ръководство на родната федерация за изграждането на Стойка Кръстева, олимпийската шампионка от Токио върна лентата преди повече от 10 години, при друг шеф на централата. Тогава питат Стойка иска ли да участва на Световно първенство, но се оказва, че федерацията я вика 2 дни след като състезанието е започнало и естествено момичето не може да замине. Сега всяко желание, всяка заявка за лагер, за спаринг партньори, се изпълнява, подчерта шампионката, която след Токио сложи край на състезателната си кариера.

Да стана спортист на годината би бил най-радостния завършек на моята кариера, призна Стойка Кръстева. Тя  ще продължи в бокса като треньор на деца в своя клуб „Локомотив София“. Има какво да учи от своя треньор Борислав Георгиев. „Гордея се, че съм запалила искрицата у младото поколение“, заяви Стойка. Резултатът е 103 деца, които се занимават с бокс в спортното училище и още 20, които тренират в клуба, но са от други училища. „Вече имаме 2 зали“, похвали се треньорът на Стойка. В клубовете по бокс на страната са картотекирани общо 1500 състезатели в различни възрасти, добави Св. Сапунджиев.