Приз "Пробив в световния спорт" и 477 медала в сметката на родния кикбокс

Приз "Пробив в световния спорт" и 477 медала в сметката на родния кикбокс

Днес пресклуб „България“ връчи на националния отбор по кикбокс за кадети наградата за “Пробив в световния спорт”, след като младите ни състезатели записаха успех без аналог в историята на този спорт у нас – 61 медала от Европейското първенство в Черна гора през ноември, от които 23 златни, 13 сребърни и 25 бронзови. Отборно българите са втори след Русия. Отличията са спечелени  в стиловете лоукик, К-1, фулконтакт, киклайт, лайт контакт и пойнт файтинг. Рутина и самочувствие характеризират нашите талантливи момичета и момчета, сподели националният селекционер Владимир Вълев. Те  всички се бореха така, че дори в мачове, в които не очаквахме да победим, спечелихме, похвали своите възпитаници той.  

2021 г. донесе още много незабравими мигове на радост и гордост за българските кикбоксьори. Те завоюваха 477 медала във всички възрасти от 4-те най-големи събития на международния спортен календар, подчерта президентът на Конфедерацията по кикбокс и муай тай Галин Димов.  Освен споменатото Европейско първенство в Будва, състезателите завоюваха 283 отличия на Европейската Купа в Карловац, Хърватия,  121 на Световната Купа в Унгария и още 12 /4 сребърни и 8 бронзови/ на Световното първенство за мъже и жени в Италия.

През 2022 г предстоят Европейско първенство за мъже и жени и Световно първенство за кадети,  които са приоритет в програмата на конфедеративното ръководство, стана ясно на пресконференцията.  Очакванията са за много медали, включително златни при мъжете и жените.  Световният вицешампион от тази година Борислав Радулов сподели, че още преживява загубата на финала в Италия, но се зарече, че догодина ще спечели европейската титла, а през 2023 г ще стане и световен шампион.  

Кикбоксът е не само много привлекателен за децата, той има предимството пред други спортове, че още на 7-годишна възраст малчуганите могат да се състезават в стила пойнт файтинг, поясни Г. Димов. Новото ръководство на конфедерацията работи с дългосрочна програма и това е ключът към успеха, заяви националният треньор Иван Георгиев.