Консултанска къща „Дарби“ дава нов шанс за пълна стипендия в Brook House College за футболни таланти

Консултанска къща „Дарби“ дава нов шанс за пълна стипендия в Brook House College за футболни таланти

През 2022 г. консултанската къща за образование в чужбина „Дарби“ съвместно с английското пансионатно училище Brook House College организира за 14-та година

футболен конкурс за една пълна и много частични стипендии за обучение в училището и във футболната им академия, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ управителят на консултантска къща „Дарби“ Бистра Илиева. Тя уточни, че както всяка година конкурсът се провежда в два етапа. Първо се провеждат изпити по английски език и математика, а заключителният втори етап ще се проведе от 28 май до 2 юни на спортен комплекс „Царско село“.

„Това е чудесна възможност за много български таланти да получат солидно образование във Великобритания и едновременно с това да развият своите футболни умения. В момента в академията на Brook House College се обучават над 100 деца от 50 страни, като само българите получават пълна стипендия. Това е много голяма инвестиция от страна на нашите английски партньори. Годишната такса там е 38 000 паунда, а пълната стипендия е за няколко години – до края на обучението. Досега от Brook House College са инвестирали в обучението на български младежи и девойки над 500 000 паунда. Да, вече се приемат и девойки, като миналата година пълна стипендия спечели Виктория Цветкова. Тя сподели, че е сбъднала своята голяма мечта. А във Великобритания женският футбол се развива много бързо и всички специалисти предричат на Виктория много успешна кариера“, поясни Илиева.

Футболният мениджър Петър Миладинов каза,  че условията в Brook House College са отлични.

„Условията за образование и спорт са прекрасни. В последните две години отборът на Brook House College стана шампион в училищното първенство на Великобритания, което говори за голямата класа и на състезателите, и на специалистите. Там обучението и тренировките се ръководят от шестима треньори – за загряването, за физическата подготовка, за техниката и тактиката – всеки е специалист в дадена област. А не като у  нас – един треньор ръководи два отбора. Там се работи много професионално, има голяма дисциплина и това дава възможност на всички да развият своите способности“, каза Миладинов и представи пред репортерите Лазар Боянов, който две години учи в Brook House College с  50% стипендия и вече е във втория отбор на португалския Национал Мадейра, в който е играл и Кристиано Роналдо.

Лазар Боянов потвърди, че условията в Brook House College наистина са впечатляващи.

„В началото се притеснявах, защото имаше момчета от много държави, но постепенно се сприятелихме. След това трябваше да играя с младежи, които бяха 2 години по-големи от мен, играеше се по-бързо и силово, но това ми помогна много. Впечатлен съм както от базата и отличните условия за тренировки, така и от факта, че всеки отбор си има психолог. Не е лесно за едно момче да се приспособи веднага към обстановката в училището, не всеки владее перфектно английски, но психологът помага  много – да свикнеш, да се отпуснеш, да имаш по-добра комуникация, да придобиеш самочувствие и да разкриеш своя потенциал. Един път месечно всеки от играчите има едночасова среща със старши треньора, обсъжда се представянето му, набелязват се цели и срокове. Усещането, че хората се грижат за теб, за твоето развитие,  ти помага много да се учиш и да тренираш пълноценно“, завърши Боянов.