БФ Гребане връчи годишните награди на най-добрите състезатели и треньори

БФ Гребане връчи годишните награди на най-добрите състезатели и треньори

На тържествена церемония в пресклуб „България“ ръководството на БФ Гребане връчи годишните си награди на най-заслужилите състезатели и треньори.

Специални плакети от президента на федерацията проф. Свилен Нейков получиха:

Емил Нейков – световен и европейски шампион на скиф за младежи до 23 г. Лазар Пенев –европейски шампион и бронзов медалист на скиф лека категория от  световното първенство за младежи до 23 г., двойка без кърмчия- Цветомир Малинов и Иван Янкулов, заели  4-о място на световното и  европейското първенство за юноши, четворка скул- Иван Табаков, Стефан Мутич, Христо Нешев и Васил Шунтов, класирали се на 7-мо място на световното и европейското първенство за юноши и балкански шампиони.

Награди получиха и най-добрите треньори за 2021 година – Румяна Нейкова  /главен треньор/ и Веселина Алексиева –старши  треньор на юношите, Илияна Савчова, Цоню Григоров, Петко Аргиров, Ванеса Георгиева, Васил Радев, както и председателя на клуб ЦСКА Иван Аладжов.

В началото на церемонията председателят на Съюза на слепите Васил Долапчиев връчи почетния знак на организацията на  председателя на БФ Гребане проф. Свилен Нейков и на Румяна Нейкова за  изключителните им заслуги за развитието на гребния спорт сред незрящите и по повод 100-годишнината на Съюза.

След церемонията проф. Нейков благодари на клубовете, треньорите и състезателите. Той изтъкна, че се надява във връзка с увеличаване на бюджета за спорт през 2022 г. федерацията да бъде подкрепена с повече финансови средства, тъй като гребният   спорт има тежка материална база, която сериозно натоварва разходите. Само най-малката лодка /без гребла/ струва 15800 евро. Отделно греблата са около 1000 евро, а за един състезател са необходими по няколко чифта. Освен това постиженията на младите състезатели през тази година показват, че това е олимпийският потенциал на България за 2024 г в Париж.  

Именно от състезателите с най-високи постижения през тази година треньорите очакват да затвърдят резултатите си догодина, когато ще стане ясно каква подготовка трябва да се  провежда през 2023 г., когато са квалификациите за олимпийски  квоти. Това се разбра от думите на националния треньор Румяна Нейкова. През 2022 г. освен Стефан Шунтов останалите 3-ма гребци в четворката скул, както и двойката без кърмчия, преминават при младежите. А Лазар Пенев ще премине при мъжете.

Олимпийската шампионка от Игрите в Пекин през 2008 г. прочувствено сподели, че е изпитала огромно вълнение и е била със затворени очи по време на финалните гонки на своя син Емил и на Лазар.

„Едно е да се качиш на почетната стълбичка като състезател, друго е да ги гледаш като родител и треньор. Емоциите отстрани са много по-силни. Винаги съм се радвала на добрите резултати на всички състезатели, пожелавам им да вярват и да следват мечтите си, защото само тогава има успехи!“

На въпрос защо сред изявените ни състезатели няма жени и девойки, президентът на БФ Гребане Свилен Нейков отговори:

„Основната причина е заблудата на родителите, грешната им представа, че ако дъщерите им тренират гребане, ще станат груби и мускулести. А такова нещо няма. Ето, вижте най-добрите ни гребци – всички са високи и стройни атлети, много добре изглеждат и най-добрите състезателки в света“, заключи Нейков.

През 2022 г. предстоят 3 европейски и 3 световни първенства за мъже, жени, юноши и девойки, както и традиционните регати за Световната купа.