Звезди на спорта подкрепят проекта Европейска фитнес академия

Звезди на спорта подкрепят проекта  Европейска фитнес академия

Олимпийски и световни шампиони се включват в  проекта Европейска фитнес Академия (ЕУФА), обяви на пресконференция в Пресклуб „България“ Иван Кутуев – ръководител на проекта. Основните мотиви и цели за създаването на центъра за професионално обучение Европейска фитнес Академия е да предложи курсове и система на обучение на фитнес инструктори, инструктор групови занимания и персонален треньор.

„По официални данни на Евробарометър България се намира на дъното в класацията по процент на глава от населението на хората, които редовно спортуват. В последните години фитнесът става все по-модерен, но за съжаление мнозина го възприемат само  като трупане на мускули и вдигане на големи тежести, а не като метод за поддържане на тялото в оптимално физическо състояние спрямо възрастта и професията. Откроява се недостатъчната академична и практическа подготовка на голяма част от фитнес инструкторите. Те трябва да познават човешкото тяло, какви упражнения трябва да се правят в зависимост от целта на заниманията. Но у нас няма квалифицирани фитнес инструктори, няма контрол – включително и за добавките, които те дават на хората, които тренират. Затова създаваме Европейска фитнес академия“, обяви пред репортерите Кутуев и добави, че основните цели на проекта са повече хора да спортуват, да се повиши нивото на двигателната култура,както и знанията на фитнес треньорите в България.

„Фитнес Академия България е първата и единствена българска академия за фитнес инструктори, издаваща европейски сертификат. Ние, основателите й, имаме над 25-годишен опит във фитнес индустрията в България, работейки непрестанно за развитието на бранша. Основавайки се на този опит, очертахме няколко основни предпоставки за създаването на Фитнес академия България. Желанието ни да допринесем за създаването на високо квалифицирани професионалисти във фитнес индустрията, които да предлагат качествени образователни програми на хора, желаещи да работят в областта на фитнеса, както и да създадем програми за образование и обучение, съответстващи на изискванията и стандартите на Европейската квалификационна рамка (EQF), в професионалната област “Спорт – фитнес”, заключи Кутуев.

Всеки, който желае да се обучава в академията, ще може да избира три специалности – фитнес инструктор, инструктор за групови занимания и персонален треньор.Спрямо записания курс успешно завършилите ще получат сертификат  и  регистрация в Европейския регистър на професионалните треньори – EREPS, за ниво 4 – Personal Trainer“ валиден  във всички страни-членки на Европейския съюз.

Сред преподавателите ще бъдат Иван Иванов – олимпийски шампион и старши треньор на националния отбор по вдигане на тежести, Армен Назарян – олимпийски шампион и дългогодишен старши треньор на националния отбор по класическа борба, легендата в българския спорт Мария Гроздева, треньорът на олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева Борислав Георгиев, д-р Георги Максимов.

„Фитнесът е важен за всеки спортист, затова с радост се включих в този проект. Надявам се да помогнем на повече хора да спортуват и да се хранят здравословно“, каза пред репортерите Мария Гроздева. Стойка Кръстева поясни, че като състезателка се е чувствала уверена на ринга, но не и във фитнес залата, затова е много важно да има опитни фитнес инструктори. Иван Иванов уточни, че за различните мускулни групи има различни упражнения, важно е и храненето, така че всеки фитнес треньор трябва да бъде отлично подготвен.

Собственикът на веригата от фитнес центрове „Puls Fitnпess & Spa“ Паскал Дойчев каза, че всички участници в курсовете ще имат отлични условия за обучение и практически занимания във фитнес центровете на веригата. Той поясни, че за всички спортисти е важно да провеждат правилна фитнес подготовка – една е за състезателите по бокс, друга за спортна стрелба, трета за вдигане на тежести. Затова е важно да има   знаещи и можещи фитнес треньори във всеки спорт.