Стойка Кръстева със „Златна ръкавица“ от пресклуб „България“, мечтае да подготви своя наследница на ринга

Стойка Кръстева със „Златна ръкавица“ от пресклуб „България“, мечтае да подготви своя наследница на ринга

Днес пресклуб „България“ връчи специално изработено бижу „Златна ръкавица“ на олимпийската шампионка по бокс от Токио, двукратна световна вицешампионка и два пъти номер едно в Европа Стойка Кръстева.  На церемонията присъстваха президентът на родната федерация Красимир Инински, председателят на ОСК Локомотив София Даме Стойков и личният треньор на Стойка Борислав Георгиев.  Украшението е дело на елитната бижутерска къща „Ювел“ и царицата на ринга в кат. 51 кг го получи за изключителен принос към бокса и по повод прекратяване на състезателната й кариера. С бижу-пистолет бе удостоена преди два месеца двукратната ни олимпийска шампионка в спортната стрелба Мария Гроздева, която след Олимпийските игри в Токио също обяви, че слага край на състезателната си дейност.

След награждаването Стойка Кръстева благодари за красивото бижу и за голямата подкрепа на федерацията, клуба и личния си треньор, без които днес нямаше да се радва на олимпийския си триумф, както и на всички останали свои успехи на ринга. Тя се похвали, че децата, които тренира заедно с Борислав Георгиев, се увеличават с всеки изминал ден и вече са над 110. Със своето търпение, трудолюбие и всеотдайност Стойка иска стъпка по стъпка да извърви пътя от подножието до върха на треньорската си кариера. Мечтата й е един ден да подготви олимпийска шампионка.

 „Това, че аз съм станала олимпийски шампион не ми дава преднина пред другите треньори, а ме амбицира, че мога да бъда и аз добър треньор.Радвам се, че ми е подадена ръка, оттук-нататък зависи от мен да се докажа. Първо, искам децата да станат едни добри българи. Второ,  да бъдат наистина българи, да ценят нашата държава и да останат тук. От чисто спортно-техническа гледна точка,  като треньор,  искам колкото се може повече шампиони. Олимпийският връх ще е най-голямата радост“, добави тя.

Президентът на БФ Бокс Красимир Инински е убеден, че сътрудничеството му със Стойка  Кръстева ще допринесе за нови големи успехи в българския бокс. “Каквото и да кажа за Стойка, ще е малко. Слагайки край на своята кариера, това е едно ново начало. Аз съм убеден, че нашето сътрудничество води до големи резултати. Ние знаем как да си вършим работата, а и си я обичаме. Пожелавам й успех. Ще направим най-доброто за успехите на българския бокс“. 

Г-н Инински изтъкна, че „годината, както винаги, започна динамично. И мъжкият, и женският национален отбор са на лагер на Белмекен. Предстои ни турнир „Странджа“ тук. Интересът е голям, заявките се събират до 27-ми февруари. Това ще е първият турнир от създадената нова организация, подобно на „Диамантената лига“. От Световната федерация ще има награди за всеки класирал се и спечелил медал.

„През всичките тези години и Локомотив и боксът вървят само във възходяща линия – както каза Стойка, имаме спортно училище, което възстановихме, имаме зали, треньори и състезатели. Като има спортна база и сигурност в треньорите и състезателите, успехите няма да закъснеят“, заяви Даме Стойков.

„За да има високи резултати, трябва да сме финансово осигурени. Всичко в Локомотив е безвъзмездно, децата могат безплатно да посещават залата. За нас това е богатство, от 110 деца поне десет ще станат световни шампиони. Всички деца искат да бъде около Стойка, за мен е чест да работя с олимпийски шампион“, сподели личният треньор на олимпийската шампионка Борислав Георгиев.