Станимир Беломъжев : „Олимпийска квота не се печели последната година, трябваше да започна още след Пьонг Чанг 2018“

Станимир Беломъжев : „Олимпийска квота не се печели последната година, трябваше да започна още след Пьонг Чанг 2018“

Това призна днес в пресклуб „България“ световният, трикратен европейски шампион и вицешампион на Стария континент от Чепеларе 2022 в ски-ориентирането Станимир Беломъжев. Троянският талант е познат с високите си постижения  в ски-бягането, вкл. и републикански шампион за миналата година заедно със Симеон Деянов, който ще представя страната ни на Зимните Олимпийски игри в Китай от 4-ти до 20-и този месец. Беломъжев пожела на своя приятел и олимпийски състезател да е здрав и даде два отрицателни теста за КОВИД, за да може да стартира.

Станимир поясни, че ако е гонел квота в ски-бягането, особено през последните два месеца , декември и януари, е трябвало да участва в много стартове, да премине много тестове, което би го лишило от възможността да се състезава на Европейското първенство в Чепеларе от 22 до 27 януари, както и на предстоящото Световно първенство  след месец във Финландия. Изключително трудно е да се тренира за Олимпийски игри, това е свързано с много дълъг период от време, добави Станимир Беломъжев. Затова Олимпийските игри за мен тази година не бяха приоритет, добави звездата на ски-ориентирането.  Друга  важна причина за решението му да обърне гръб на олимпийския спорт е нивото на родното ски-бягане спрямо световното.  Ски-бягането в България е много далеч от условията в държавите с високо развит спорт. У нас имаме 20-25 км писти за ски-бягане, докато в Лилехамер, Норвегия  дължината на пистите е 525 км, подчерта световният първенец в ски-ориентирането.

Той е доволен от резултатите си на Европейското първенство в Чепеларе миналата седмица, въпреки че този път златният медал му се изплъзна. Станимир спечели среброто в дългата дистанция, в спринта остана четвърти, което макар и извън медалите, също е много добро постижение. А в средната дистанция счупен автомат на едната ска по трасето го лиши от престижно класиране.

„Ако има разочарование у мен, то е заради бюджетното финансиране на федерацията“, заяви днес шампионът. Ски-ориентирането е неолимпийски спорт и парите от ММС зависят изцяло от медалите, добави Беломъжев. Баща му и негов треньор Иван Беломъжев недоумява защо има толкова голяма пропаст в подхода между двете категории спортове, олимпийски и неолимпийски. Специалистът и генералният секретар на федерацията по ориентиране Красимир Данаилов се надяват това да се промени с новата програма за финансиране на федерациите от Министерството на младежта и спорта, която обяви министър Радостин Василев. Нормално е да се възстанови и практиката за персонално подпомагане на особено изявени състезатели, какъвто е и Станимир, подчерта Беломъжев-старши. При най-икономично планиране и харчене, за един сезон на баща и син Беломъжеви са им необходими между 60 хил. и 70 хил. лв общо за подготовка и състезания, без екипировката, която Станимир си е извоювал да получава подарък от голяма фирма-производител, стана ясно на пресконференцията.  Бюджетът на федерацията за 2021 г е 190 хил. лв от министерството, други 160 хил. лв са от допълнителни източници. Ако ММС отпусне 500 хил. лв за тази година, федерацията ще може да развива и колоориентирането, и  лятното ориентиране, както да отдели повече средства за ски-ориентирането, в което се задава достойна смяна при жените в лицето на сестри Андрея и Евангелика Дяксови.  След оттеглянето на Антония Григорова, която в смесената щафета заедно със Станимир, печелеше медали на Европейски и Световни първенства, сега погледът е обърнат към двете момичета.