Красимир Инински за турнира за Купа „Странджа“: „Чупим всички рекорди досега, такова нещо не е имало!“

Красимир Инински за турнира за Купа „Странджа“: „Чупим всички рекорди досега, такова нещо не е имало!“

Това заяви днес в пресклуб „България“ президентът на родната федерация по бокс преди 73-тото издание на най-стария турнир в Европа, който ще се състои от 20-и  до 27-ми февруари в столичната зала „София“.  Това е първия от трите състезания в Златната серия на Диамантената лига – новия формат, въведен от Международната боксова  асоциация /IBA/.  „Не мога да не отбележа фактът, че са ни избрали за този значим турнир, това означава, че сме свършили добра работа като екип, добави Кр. Инински, който миналата година закръгли едно десетилетие успешно начело на бокса. 

Заявките до момента  са за 460 боксьори  /260 мъже и 200 жени/ от 39 страни.   Сред имената на участниците има олимпийски шампиони и от двата пола, 3-ма при мъжете и 6 при жените. Ще има награден фонд от 200 хил. долара, разпределен , между състезателите от 25-те категории /13 при мъжете и 12 при жените/.  До края на тази година предстои да се организират още 2 златни турнира, както и сребърни и бронзови, като всеки от тях носи определен брой точки за световната ранглиста, стана ясно от думите на генералния секретар на федерацията Светослав Сапунджиев.

При мъжете България ще бъде представена с боксьори от националния отбор в 12 от максимално възможни 13 категории . Единствено в на 51 кг оставаме без попълнение, тъй като многократният еврошампион  на 52 кг Даниел Асенов се качва на 54 кг. В същата категория на ринга ще гледаме и Ясен Радев. Останалите избраници на старши треньора Жоел Арате са : на 48 кг Ергюнал Сабри,  на 57 кг са натурализираният кубинец Хавиер Ибанес заедно с Николай Маринов, на 60 кг е дебютантът при мъжете и четирикратен европейски шампион за младежи Радослав Росенов, на 63,5 кг са Кирил Русинов и Красимир Джуров, на 67 кг е Венсан Киркоров, на 75 кг са Рами Киуан и другият дебютант при мъжете, 4-кратен еврошампион при младежите Уилям Чолов, на 80 кг е обещаващият Кристиян Николов, на 92 кг е Радослав Панталеев и над 92 кг е другият натурализиран кубинец Йордан Ернандес , който сега е на мястото на Петър Белберов.

Жоел Арате очаква от своите възпитаници в националния отбор да покажат своите качества.  Интересно е че Хавиер Ибанес ще се бие със същия французин, срещу когото му бе отсъден несправедлив нокдаун на Световното първенство миналата година.  „Трябва да подчертаем подобрението и напредъка на Кристиан Николов и също така новите момчета, които преминаха от младежкия в мъжкия отбор /Радослав Росенв и Уилям Чолов/ , те имат силно желание да се докажат.  От нашите най-опитни състезатели очакваме най-добрите резултати“, сподели кубинският селкционер на мъжкия ни национален отбор.

Старши треньорът на женския ни национален отбор Ангел Ангелов разказа за загубените 7-8 дни  от подготовката на лагера на Белмекен през януари поради заболяване на момичетата  в лошите битови условия на базата /прекъсване на електричеството, липса на топла вода/. Момичетата са много мобилизирани, искат да наваксат и навлизат в добра форма. Проведени са два спаринга, предстои още един. Ангелов е сигурен, че неговите възпитанички ще се представят добре.  На въпрос към световната шампионка за жени от 2014 г Станимира Петрова дали пореден триумф на турнира за Купа „Странджа“  ще й помогне да преодолее разочарованието от участието си на Олимпийските игри в Токио,  красавицата с ослепителна усмивка призна, „че няма да преодолее нито Рио, нито Токио“, но ще се раздава на ринга докрай. Личният й треньор Петър Лесов, който се слави и като много добър психолог, заяви, че Станимира ще навлезе в топ форма и ще се цели за световната титла тази година. Световното първенство за жените е през март, след като трябваше да се състои през декември 2021 г, но бе отложено. 

Ето избраните таланти с нежни имена на Ангел Ангелов за турнира за Купа „Странджа“ в 6 от максималните 10 категории: 48 кг – Севда Асенова, 50 кг – Златислава Чуканова, 52 кг – Габриела Димитрова, 54 кг – Станимира Петрова, 57 кг – Светлана Каменова, 63 кг – Аслахан Мехмедова, 66 кг –Мелис Йонузова.   Нямаме състезателки в останалите 4 категории: 70 кг,75 кг, 81 кг и над 81 кг.