Албена Брънзова: Очаквам интересен и равностоен финал за Купата на България

Албена  Брънзова: Очаквам интересен и равностоен финал за Купата на България

На специална пресконференция  в Пресклуб „България“ президентът на БФ Баскетбол Георги Глушков представи новия мениджър „Развитие на женския баскетбол“ към федерацията „Албена Брънзова.

„Като се качвах към пресклуба минах покрай музея на спорта и се сетих, че там има моя фланелка от НБА“, каза пред репортерите Георги Глушков и допълни:

„Но според мен трябва да има много повече фланелки на наши баскетболистки, една от които има и спечелен шампионски пръстен в САЩ. Твърдо сме решени да направим всичко необходимо за да популяризираме повече женския баскетбол. Дълго време викахме неволята, но е време да запретнем ръкави и да работим здраво. Много се радвам, че Албена Брънзова прие да се захване с тази трудна задача. Всички заедно трябва да работим – кой колкото може! На Общото събрание на федерацията на 29 март ще предложа да има по-голямо финансиране на клубовете, които развиват баскетбола при жените и девойките. Надявам се в събота и неделя в зала Триадица да има много хора и по-добрият отбор от финалистите Берое и Монтана да  победи и да спечели Купата“.

„Радвам се, че бях толкова топло приета от ръководството на БФ Баскетбол и лично от президента на федерацията Георги Глушков“, каза Албена Брънзова и уточни, че стратегията за развитието на женския баскетбол е разработена от известни наши национални състезателки.

„Със сестра ми Гергана от години обсъждаме как да споделим своя опит и да помогнем на младите състезателки да развиват своите умения и способности. Има здрава основа, трябва да надградим и  да достигнем  отново класата и постиженията на българските баскетболистки от миналото. Очаквам  равностоен финал между Берое и Монтана, с интерес ще гледам как ще се представят баскетболистките на двата отбора“.

 Тази събота и неделя  в зала „Триадица“ са финалите на Турнира за Купата на България при жените за 2022 г. На 19 февруари от 18.00 ч. е мачът за третото място между Славия и Шампион 2006, а на 20 февруари от 18.00 ч. е  финалът между Берое Стара Загора и Монтана 2003.

Старши треньорът на Монтана 2003 Мануел Марков заяви пред репортерите, че най-големите успехи в българския баскетбол са постигнати от жените.

„За мен е много важно да се обърне по-голямо внимание на жените и девойките, които тренират баскетбол. Привилегия за нас е, че Албена Брънзова ще работи за тази голяма кауза. Що се отнася до финалния двубой за Купата на България – в последните два мача не бяхме на нивото на Берое и загубихме. Една от причините е участието ни в Адриатическата лига, където имаме много дълги пътувания. В Берое няма много изявени състезателки, но всички са много добри като отбор, така че ще ни бъде доста трудно. Важно е да припомня на момичетата,че това е състезание, в което всичко се решава в един мач, така че се надявам на финала нашите състезателки да се раздадат докрай и да спечелим Купата.“

От Стара Загора в пресконференцията се включи и старши треньорът на Берое Таня Гатева, която категорично заяви:

„Готови сме на 100% за финалния мач. Вероятно от Монтана са подготвили някои изненади, но най-важното е, че всички наши момичета са здрави и се надявам  да разкрият големия си потенциал! На финала ще се видим с Албена Брънзова и ще обсъдим кои са най-важните неща за развитието и популяризирането на женския баскетбол“ , заключи Гатева.