Треньор №1 на м. януари Виктор Карагьозов: „България е генетично предразположена към волейбола!“

Треньор №1 на м. януари Виктор Карагьозов: „България е генетично предразположена към волейбола!“

Това сподели днес волейболният специалист, след като пресклуб „България“ го награди със  значката „Златен трикольор“ за треньор на месеца. Преди това мениджърът на Burnit SunSystem Георги Атанасов връчи специално изработен плакет за Отбор №1 на месеца на разпределителя на националния ни юношески отбор по волейбол до 18 г Симеон Николов – син на легендата Владо Николов. На церемонията присъства и вицепрезидентът на родната федерация Давид Давидов.

И Виктор Карагьозов и неговите възпитаници спечелиха убедително анкетите за януари сред спортните редакции с по 11 гласа, след като младите ни таланти станаха балкански шампиони и се класираха за финалите на Европейското първенство по волейбол в Грузия това лято.  Прави впечатление, че второто място за най-добър отбор и треньор също е за волейбола – Хебър Пазарджик е с 8 гласа за извоюваната Купа на България, треньорът на тима Камило Плачи има 6 гласа. По 4 гласа от медиите са спечелили националният женски отбор по сабя, който се класира на четвърто място на Световната купа в Пловдив, както и треньорът на състезателките Ивайло Воденов.  По един глас имат Иван Беломъжев – личен треньор на европейския вицешампион по ски ориентиране Станимир Беломъжев – и Александър Касперович – старши треньор на националния отбор по биатлон.

След церемонията по награждаването Виктор Карагьозов и вицепрезидентът на БФ Волейбол Давид Давидов благодариха на медиите за най-високата  оценка в престижната месечна класация. Успехът на юношеския национален отбор е стъпка към по-голямата цел – медал на Европейското първенство – и затова федерацията ще направи всичко необходимо състезателите да имат най-добрата подготовка за това първенство, подчерта Давидов. Той изрази надежда и други волейболни отбори, на които тази година им предстоят важни състезания, да заслужат първото място в анкетата за отбор на месеца.

След постигнатото на родна земя класиране за Европейското първенство, мечтата за медал в Грузия през юли изглежда по-близо, смята Симеон Николов. Той е амбициран достойно да продължи своя път във волейбола и да надгради постиженията на своя баща. „България е генетично предразположена към волейбола“, заяви националният треньор В. Карагьозов. Талантливото младо поколение в този спорт подхранва надеждата и носи очакване за големи резултати в бъдеще: „С общи усилия можем да се върнем към медалите при мъжете и жените“, каза Д. Давидов.

Той поясни, че до края на март ще е ясно кога могат да се проведат Балкански игри в Сърбия, които са важен етап от подготовката  на състезателите преди Европейското първенство в Грузия през юли. Ако тези регионални игри все пак не се състоят, тогава федерацията ще предприеме стъпки за договаряне на контролни мачове, стана ясно на пресконференцията.  В плановете на треньора Карагьозов влизат тренировки от 1-ви до 30-и юни в Самоков и после в София.