Борци от Русия, Украйна и Беларус няма да участват на европейското първенство в Пловдив

Борци от Русия, Украйна и Беларус няма да участват на  европейското първенство в Пловдив

420 борци от 34 държави ще стартират на европейското  първенство за младежи и девойки до 23 г.,което ще се проведе от 7 до 13 март в Пловдив, каза на пресконференция в пресклуб „България“ генералният секретар на БФ Борба Валентин Райчев. Схватките ще са в зала „Колодрума“.

В свободния стил заявки са подали 145 състезатели, в класическия – 157, а при жените – 118.У нас идват състезатели от Албания, Армения, Австрия, Азербайджан, Белгия, Хърватия, Чехия, Дания, Испания, Естония, Финландия, Франция, Великобритания, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Израел, Италия, Косово, Латвия, Литва, Молдова, Македония, Нидерландия, Норвегия, Полша, Румъния, Швейцария, Сърбия, Словакия, Швеция, Турция и България. Заради военните действия на първенството няма да стартират борците на Русия, Украйна и Беларус.

Валентин Райчев изтъкна отличното представяне на нашите състезатели на международния турнир „Дан Колов-Никола Петров“ и допълни, че  всичките ни борци се подготвят за европейското първенство за мъже и жени в края на месец март в Будапеща. Мъжете от свободния стил са на лагер в Русия до 14 март и има известни притеснения  за връщането им у нас, но Райчев е сигурен, че всичко ще бъде наред.

Старши треньорът на националния отбор при жените Петър Касабов заяви пред репортерите, че най-добрите ни състезателки ще бъдат на лагер в Благоевград от 10 март.

„Още като станах старши треньор имах желанието не да разчитаме на една или две добри състезателки,  а всички  да бъдем като едно семейство, да се подкрепяме и да вървим напред. Радвам се, че всички се трудят усилено и резултатите показват възходяща линия. На 18 март ще има преборване за определяне на състезателките за европейското първенство в Будапеща, като най-оспорвано ще бъде в кат. до 62 кг, където са Тайбе Юсеин и Биляна Дудова.“

Носителката на Купата за най-добра състезателка при жените на турнира „Дан Колов – Никола Петров“ и шампионка от турнира „Яшар Догу“ в Истанбул Евелина Николова сподели, че  победите й може да изглеждат лесни, но не е така.

„Оше не съм в най-добра форма, но се радвам, че печеля титли в турнирите, в които участвам. За някои може да изглежда, че печеля победите си лесно, но не е така – съперничките ми са опасни и полагам големи усилия, за да печеля. Много се радвам, че в Истанбул победих олимпийската вицешампионка Ирина Курачкина (Беларус), от която взех реванш за загубата си на Олимпиадата в Токио и това ми  вдъхва увереност, че тя не е непобедима и че имам сили да бъда най-добрата в категорията“.

Помощник треньорът на мъжкия ни национален отбор в класическия стил Емил Будинов заяви, че състезателите се подготвят по план и резултатите засега са добри.

„В турнира Дан Колов-Никола Петров“ спечелихме три златни медала, останалите състезатели също се представиха на ниво и малко не им достигна да се представят по-добре. Със старши треньора Братан Ценов сме амбицирани да работим така, че повече наши борци да печелят титли и медали от европейските и световните първенства“.

Носителят на „Златния пояс Никола Петров“ Кирил Милов подчерта, че за първи път става шампион в турнира и печели „Златния пояс“.

„Много се радвам от отличното си представяне в най-престижния ни международен турнир, това ми дава самочувствие и увереност и отивам на европейското първенство в Будапеща с амбицията да стана шампион“.

Наставникът на юношеския ни тим при класиците Тарек Абделслам заяви, че в отбора има много класни състезатели и се надява те да разкрият пълния си потенциал на европейското първенство за младежи до 23 години в Пловдив, а по-късно да покажат добри резултати и при мъжете.

На шампионата в Пловдив в свободния стил ще очакваме успех от бронзовия медалист от Евро 2021 до 23 г.  Рухам Расим (61 кг) и от европейския вицешампион за кадети от 2019-а Георги Иванов (125 кг,), а в класическия стил се надяваме да спечелят медали  Денис Демиров (55 кг), втори в Европа при юношите от 2021 г., Мирослав Емилов (60 кг ), трети на Евро 2019 за кадети и Захари Зашев (82 кг), европейски вицешампион при юношите от 2018 г.

При девойките  ще разчитаме на добро представяне от  Сезен Белберова (57 кг ), носителка на бронзови медали от световни и европейски първенства.

Ето и пълните състави на българските отбори за европейското първенство за младежи и девойки до 23 години в Пловдив:

Девойки

53 кг Назифе Таир “Челопеч”, Челопеч

55 кг Ирена Бинкова “Бургас”, Бургас

57 кг Сезен Белберова “Юнак-Локомотив”, Русе

59 кг Фатме Шабан “Лютфи Ахмедов”, Разград

68 кг Сийка Иванова “Левски”, София

76 кг Ванеса Калоянова “Странджа-2001”, Средец

Младежи класически стил:

55 кг Денис Демиров “Локомотив-93”, Варна

60 кг Мирослав Емилов “Надежда-Оряхово-2014”, Оряхово

63 кг Илия Мустаков “ЦСКА”, София

67 кг Никълъс Сулев “Левски”, София

72 кг Димитър Стефчев “НСА-Васил Левски”, София

77 кг Мартин Димитров “НСА-Васил Левски”, София

82 кг Захари Зашев “Ботев-93”, Враца

87 кг Калоян Иванов “Левски”, София

97 кг Мариян Маринов СК Борба “Ботев-93”, Враца

130 кг Емилиян Лазаров СК Борба “Ботев-93”, Враца

Младежи свободен стил

57 кг Ивайло Тисов “Локомотив”, Пловдив

61 кг Рухан Расим “Димитровград”

65 кг Стилян Илиев “Димитровград”, Димитровград

70 кг Иван Стоянов “Берое”, Стара Загора

74 кг Димитър Ангелов “Черноморец-св.борба”, Бургас

79 кг Октай Хасан “ЦСКА-Янчо Патриков”, София

86 кг Христо Илиев “ЦСКА-Янчо Патриков”, София

92 кг Илия Христов “Черноморец-св.борба”, Бургас

97 кг Сали Салиев “Олимпиец”, Търговище

125 кг Георги Иванов “Димитровград”, Димитровград