Председателят на АФБ Камен Михайлов подаде оставка

Председателят на АФБ Камен Михайлов подаде оставка

Ръководството на Автомобилната федерация на България /АФБ/  даде специална пресконференция в Пресклуб „България“ срещу 6-месечната забрана за организиране на състезания, липсата на финансиране и опасенията за отнемане на лиценза й. Президентът на АФБ Камен Михайлов се включи  онлайн от дома си, където е под карантина, и заяви, че подава оставката си, тъй като е разбрал, че няма доверието на ръководството на Министерството на младежта и спорта и за да не е “пречката в развитието” на автомобилния спорт у нас.

Генералният секретар на федерацията Калоян Станчев заяви пред репортерите, че не е изненадан от оставката на К. Михайлов, тъй като той многократно е декларирал, че е готов на всичко в името на спорта.

„Ние не търсим конфликт с никого. Готови сме да подадем ръка на всички колеги пилоти – да се обединим и да работим в полза на любимия ни спорт. В АФБ сега членуват 63 клуба, в БФАС има 9. Искам да подчертая нещо много важно – БФАС загуби всички дела, които водеше – и срещу АФБ, и срещу ММС. Нещо повече – на Общото събрание през 2018 г. аз бях избран за председател на БФАС, но тогавашното ръководство обжалва моя избор. И това обжалване е отхвърлено  от Върховния съд, чакаме вписването, така че да се потвърди, че аз съм легитимния президент на БФАС.  Но пак повтарям – всички пилоти в България искат да падне забраната за провеждането на състезания, издадена от служебния министър на младежта и спорта Андрей Кузманов.  Календарът ни е готов, но чакаме решението на ММС, за да го публикуваме. Пилотите са инвестирали много средства в подготовка, в закупуването на нови автомобили, имат договори с механици, със спонсори, организаторите на състезания имат споразумения с  общините и с рекламодатели. Миналата година ние сме инвестирали 126 000 лв в материална база, но сега имаме 6-месечна забрана за спортна дейност, нямаме яснота за финансирането за най-престижното състезание у нас Рали България.  Готови сме да подадем ръка на всеки, за да може пилотите да се състезават и да   развиваме спорта. Имаме заявки от Петрич и от Враца, които са готови да помагат на нашия спорт, но трябва да имаме  яснота за календара“, поясни Станчев и допълни, че ако сезонът започне от юли, това ще попречи на нормалното провеждане на всички шампионати.

Първият ни участник в Рали „Дакар“, организатор на офроуд състезания  и собственик на автоклуб Тодор Христов  подчерта, че се надява спортният календар да започне по план, защото в противен случай ще пострада развитието на автомобилния спорт у нас .

Павел Савов, председател на комисията за „Спорт за хора с увреждания“, подчерта, че пилотите с увреждания се състезават от 2016 г. и за тях няма План „Б“.

„Много се радвам, като виждам в залата толкова много елитни пилоти. За хората с увреждания състезанията са начин за изява, за интеграция, затова за нас новината, че може и да няма състезания през тази година,  е като лош сън. Ние призоваваме всички, които обичат спорта, да се обединим и да спасим сезона“.

Мирослав Рангелов, носител на Европейската рали купа, заяви, че всички пилоти са притеснени от липсата на календар за предстоящия сезон.

„Нашият спорт е скъп. Всеки пилот отделя от бизнеса си, за да се подготви и да развива любимия си спорт. Затова мисля, че подавайки оставката си, Камен Михайлов постъпва достойно в името на спорта . В последните години се закупиха много нови автомобили във всички дисциплини. Това са сериозни инвестиции, затова всеки пилот търси подкрепа. За съжаление много опитни специалисти напуснаха България, което също е голям проблем.  Всички се надяваме, че забраната за провеждане на състезания ще отпадне и ако има битки, те няма да са между отделни организации и групи, а ще са за призовите места в отделните дисциплини“.

Многократният шампион Илия Царски поясни, че всички пилоти са сключили договори със спонсори и с механици, вложили са много лични средства и  бе категоричен, че основания за отнемане на лиценза на АФБ няма и състезания ще има.

Националният рали шампион Пламен Стайков бе напълно откровен: „В мирно време ние водим война. Ние пилотите не защитаваме АФБ или БФАС, а милеем за любимия си спорт. Лошото е, че всички административни проблеми в крайна сметка се стоварват върху нас, пилотите. Но  всички трябва да  знаят, че без нас спорт няма!“

Европейската шампионка Екатерина Стратиева  заяви, че ако  преди години Румъния е била много зад България, в момента е много преди нас във всички аспекти на автомобилния спорт.

„В последните години виждаме един кръговрат – едни взимат властта във федерацията, другите оспорват, след това става обратното. Крайно време е всички да се обединим и да работим за спорта. Много наши колеги  сега заемат важни позиции в държавните органи – искрено се надявам да не пречат, а да помагат за развитието на автомобилизма у нас. Липсата на състезания в България ще попречи и на участието на най-добрите ни пилоти в шампионатите в чужбина. Затова очаквам забраната за състезания за отпадне и шампионатите в отделните дисциплини да стартират според изготвения спортен календар“, заключи Стратиева.