Джудото оставено в безпаричие 40 дни преди Европейското първенство в София

Джудото оставено в безпаричие 40 дни преди Европейското първенство в София

За първи път от 80 години насам, откакто съществува джудото, България ще е домакин на Европейско първенство за мъже и жени, което ще започне на 29-и април в София.  Това е голям пробив, голямо признание за страната ни, подчерта вицепрезидентът на федерацията Даме Стойков днес в пресклуб „България“. За събитието се очакват около 700 състезатели и то ще бъде излъчвано във всички страни на Стария континент за многомилионната зрителска аудитория. Това ще е бъде и реклама за България, изтъкна важността на състезанието президентът на централата доц. д-р Румен Стоилов.  

Родната федерация спечели престижното домакинство в началото на 2019 г.  Тогава правителството отпусна 2,3 млн. лв за покриване на най-големите разходи по организацията – вноската от 2 млн. лв за Европейския съюз по джудо и почти 300 хил. лв за наем на зала „Арена Армеец“, като федерацията е превела сумите отдавна, обясни Р. Стоилов. 

Днес, месец и половина преди началото на Европейското първенство, БФ Джудо се гърчи в безпаричие. Няма отпуснат бюджет за 2022 г, така както и останалите федерации, но няма и целево финансиране за предстоящото събитие.  „Сега за европейското ни трябват 300 000 лева за татамита, електрони табла, лед система и компютри. Със собствени средства платихме половината от цената на татамитата, защото иначе нямаше да дойдат навреме“, каза още доц. Стоилов.  Покупката им е трайна инвестиция, тъй като те ще се използват следващите 10 години, стана ясно още от думите на шефа на джудото.

Той призна, че е имал среща с Радостин Василев. Спортният министър първо го е попитал какви средства са получили последните три години и какво са направили за джудото. “Веднага му отговорих, че сме взели около 3 милиона лева от държавата. И сме инвестирали още 1,5 милиона лева лични средства от хората от ръководството на федерацията. Разказах му какви успехи сме постигнали, включително и с класирането за Олимпиадата. След това му обясних какво ни трябва за европейското първенство. Той обеща, че до края на февруари ще има яснота. Сега сме средата на март, а не се вижда никаква светлина в тунела. По-подобен начин мина и разговора ми със заместник-министъра на спорта за високо спортно майсторство. Все пак аз не съм в позиция всеки път да търся министъра. Резултатът беше същия. Аз съм вярващ човек и ще кажа, цитирайки библията, “по делата ще ги познаете”, каза още доц. Стоилов.

Той  съобщи, че ще напише писмо до Министерския съвет през следващата седмица за съдействие. “Не знаех, но видях в медиите, че премиерът Кирил Петков тренира индивидуално бойни спортове, което е похвално. Надявам се да се отзове в помощ  и на джудото”,  сподели  президентът на родната федерация и член на ръководството на Европейския съюз по джудо. „ Ще се представим достойно на Европейското първенство, въпреки всички неуредици“, заяви още Р. Стоилов. Той напомни, че Европейското носи точки за Олимпийските игри 2024 в Париж.

Липсата на бюджет за тази година поставя под въпрос  подготовката на състезателите, екипировката им, провеждането на другите състезания от календара, а също блокира изплащането на заплатите. Момчетата и момичетата са три месеца без заплати, каза доц. Стоилов. Необходимият минимум за 2022 г е 1,3 млн. лв, подчерта той.

В момента тренират заедно мъже, жени, младежи и девойки, това са 30 джудисти, добави националният селекционер Георги Георгиев, който е бронзов медалист от Олимпиадата в Атина 2004. За предстоящото Гран При в Анталия и лагера там федерацията ще изпрати 19 участници, като сметката, която трябва да се плати, е 45 хил. евро, разкри доц. Стоилов.

Въпреки финансовите неволи, със собствени средства Румен Стоилов и Даме Стойков наградиха днес на пресконференцията националите Ивайло Иванов (категория до 90 кг) и Марк Христов (73 кг), които наскоро спечелиха златни медали на Европейската купа в Чехия. “Вече се чувствам нормален човек в новата категория, храня се нормално и не трябва постоянно да свалям килограми. Трудим се здраво за Европейското първенство и се надявам да зарадваме всички с много медали на родна земя”, заяви Ивайло, който бе участник на Олимпиадата в Токио.