Росен Барчовски: Надявам се да спечелим още един мач и да продължим напред в световните квалификации

Росен Барчовски: Надявам се да спечелим  още един мач и да продължим напред в световните квалификации

На специална церемония в пресклуб „България“ националният отбор на България по баскетбол бе награден за Отбор на месец февруари. За доброто си представяне в  квалификациите  за световно първенство срещу Чехия, в които записа победа и загуба и заема трето място във временното класиране в група F, отборът  получи 14 гласа от участвалите в анкетата на пресклуба  24 спортни медии и редакции.  Втори с 10 гласа остана ВК „Хебър“ Пз.

Стилният плакет на Burnit  получиха селекционерът Росен Барчовски и капитанът на тима Чавдар Костов.

„За мен тази анкета има висока стойност, най-вече, защото е между спортни редакции и журналисти, т.е. между специалисти, които милеят и разбират от спорт. Поради това изпитвам гордост, най-вече заради момчетата. Направихме наистина много добри мачове. Преди да започнат гледахме с оптимизъм, но и с доста голям респект към отбора на Чехия. Все пак в генералното класиране на всички баскетболни нации при мъжете те са на девето място в света, а ние сме много по-назад – към 50-о. Съвсем нормално беше те да са фаворити. Като игра обаче ние стояхме по-добре – мога съвсем откровено да го кажа. Бяхме на стъпчица от директно класиране в следващата фаза, но все пак излязохме като победители в преките мачове, което ни дава много сериозни шансове в последните два двубоя и вярвам, че ще се съберем пак тук по повод класирането ни  за следващата фаза“, каза след награждаването Росен Барчовски и допълни:

„През юли, когато са следващите мачове от световните квалификации, отборите ще са с различни състави, а и Чехия има домакинство на Босна и Херцеговина. При нас нещата са една идея по-трудни, но шансовете ни са 50:50. Трябва да вземем един мач и вярвам, че ще го направим“.

България ще приеме Литва на 1 юли, а три дни по-късно ще гостува на Босна и Херцеговина в последните си срещи от първия етап.

Барчовски разкри, че има уверение, че Александър Везенков ще може да играе в двубоите през юли, а желание да се включи отново в тима  е изявил и натурализирания гард Дий Бост, с когото първоначалната уговорка е била да играе  само на европейското първенство. Старши треньорът очаква и възстановяването на трима важни състезатели – Чавдар Костов, Станимир Маринов и Йордан Минчев.

По повод затрудненията с настаняването на отборите в Ботевград за квалификационния прозорец през юли, Росен Барчовски обясни, че засега „Арена Ботевград“ остава основен вариант за домакин на мача на България с Литва, като евентуално преди това подготовката ще протече в Самоков.

„Ние много искаме да се играе в Ботевград. Заслужават го, защото се създаде страхотна атмосфера в последния мач. Има проблем с настаняването на нашия отбор и на Литва. Мислим варианти. Резервирали сме Самоков. Много е вероятно да проведем там подготовката, а мача да го изиграем в Ботевград. Ще видим как ще стане с настаняването на Литва, най-вероятно ще е в София. Ще говорим с тях, все пак по магистралата е 40-45 минути. Не е толкова страшно. Например ние в Чехия бяхме настанени на 40 минути от залата, където играхме. Така че натам вървят нещата – към Ботевград“, заключи Барчовски.

Капитанът на националния тим Чавдар Костов си пожела през юли отново да има повод съставът да бъде отличен.

„Засега всичко върви по план. Надявам се, ако е възможно  в средата на април да съм готов и да играя в плейофите на българското първенство“, коментира той по повод възстановяването си от травмата, която получи във втория мач с Чехия.