С 2 световни, 3 европейски титли и над 37 медала Станимир Беломъжев ще продължи приказката на българското ски-ориентиране

С 2 световни, 3 европейски титли и над 37 медала Станимир Беломъжев ще продължи приказката на българското ски-ориентиране

„Приоритети ми се променят, откакто станах баща, но смятам, че имам какво още да покажа. Със сигурност ще продължа още някоя и друга година. Не е на дневен ред отказването ми“, заяви днес в пресклуб „България“ 34-годишният Станимир Беломъжев след като стъпи на световния връх в ски-ориентирането на средната дистанция за втори път в кариерата си на първенството на планетата в Кеми, Финландия. Той изпревари по трасето представителя на Швеция Расмус Викбум и състезателя на домакините Туомас Куотро.  

„Да победиш скандинавска страна, където зимните спортове  са национални, е героизъм“, сподели развълнуван почетният председател на федерацията и дългогодишен неин ръководител проф. Атанас Георгиев. „Станимир е единствения българин – световен шампион за мъже в зимните спортове“, напомни авторитетният специалист.

Станимир оцени като много добро домакинството на Финландия – много динамични писти, приятни гори, бързи и технични следи. „Горди сме, че с нас имаше и млади, борбени състезатели и след десетина години България ще може да разчита на стабилно подрастващо поколение“, каза още двукратният световен шампион, който завърши сезона втори в генералното класиране за Световната купа. Станимир разкри, че ако не е допуснал в преследването на световното дребна грешка, която му е струвала бронзовия медал, е щял да бъде номер едно и в крайното подреждане за Световната купа. Именитият състезател на страната ни в крайна сметка за нищо не съжалява, подчерта той.  „Аз успях да постигна най-добрите си резултати и на европейското, и на световното в последните индивидуални дисциплини, а това е голямо напрежение, защото при нас, ако няма медали, няма финансиране“, каза още талантът от Троян.

Иван Беломъжев, треньор и баща на Станимир, коментира, че децата му са свързани със спорта от раждането си. „Станимир се качи на ски още двегодишен, а в първото си състезание участва, на 6 години. Винаги е бил непримирим. Растеше с по-големите и неговите критерии винаги са били по-високи. Възпитан е да има борбен дух“, разказа Беломъжев-старши. Той призна, че синът му е тръгнал с биатлона и в юношеска възраст е побеждавал с лекота най-титулованите ни състезатели – световния вицешампион Владимир Илиев и европейския шампион  Красимир Анев, но определени обстоятелства раздялят Станимир с биатлона. Бившият треньор на националния отбор по биатлон Николай Захаров е причината за това, сподели проф. Георгиев, който обясни, че съзнателно въпросният селекционер не е давал шанс на Станимир.

Най-добрата състезателка на България при жените Андрея Дяксова, която зае шесто място в смесената щафета на световното първенство заедно със Станимир Беломъжев, определи преживяването като много мотивиращо. „След шампионата имам повече вяра в себе си и по-голяма мотивация. Вярвам, че имам накъде да се развивам“, заяви младата ни надежда в ски-ориентирането, която следва софтуерно инженерство в СУ „Св. Климент Охридски“. Тя завърши на 8-мо място в класирането за Световната купа до 23 г, но има страст и към лятното ориентиране, в което може да се похвали със сребърен и с бронзов медал на европейско първенство. Андрея  сподели, че дилемата между ски ориентирането, лятното ориентиране и учението винаги е стояла пред нея, но не може да избере. „Докато имам сили ще се развивам във всички насоки“, обеща Андрея Дяксова.

Генералният секретар на Българската федерация по ориентиране Красимир Данаилов определи изминалия сезон като прекрасен. „Приказката за нас от европейското първенство в Чепеларе продължи и на световното в Кеми. Трудът на Станимир се отплати с титлата му във Финландия. Резултатите и на по-младите състезатели са обнадеждаващи“, заяви Данаилов.

Той съобщи, че в петък се очаква повече яснота по бюджета, който ще бъде отпуснат за федерацията по ориентиране от Министерството на младежта и спорта. „Над 50 процента от бюджета на федерацията зависи от средствата, които определя спортното министерство“, добави  Данаилов. Проф. Георгиев подчерта, че наистина спортът общо трябва да е приоритет за държавата и да е подсигурен с добро финансиране. А през последните 30 години то е между 0,04% и 0,09%  от БВП. Едва сега ще бъде 0,1 на сто от БВП, поясни проф. Георгиев.