В биатлона поискаха финансова ревизия и нов председател на федерацията

В биатлона поискаха финансова ревизия и нов председател на федерацията

На извънредна пресконференция днес в пресклуб „България“ европейският шампион Красимир Анев и бившата национална състезателка и член на УС на федерацията по биатлон от 2018 г до 2020 г Мария Манолова призоваха за пълна финансова ревизия на федерацията за последните 5 години и оттеглянето на Екатерина Дафовска от председателския  пост. Двамата говориха от името на свои колеги, с които са на една и съща позиция. Мария Манолова и Красимир Анев изрично подчертаха, че нямат никаква амбиция за властта в биатлона. Въпреки, че за предстоящото Общо отчетно-изборно събрание на 14 април няма алтернативна кандидатура за мястото на Ек. Дафовска, Манолова и Анев защитават идеята бизнесмен да поеме федерацията.

 Във федерацията цари хаос, отчетността е формална и всяко решение е плод на еднолична власт, стана ясно от думите на Кр. Анев и М. Манолова. Членовете на Управителния съвет се сменят често. Който се противопоставя на председателя, става неудобен или той сам се маха, както е направила и самата Манолова. Тя посочи, че федерацията по биатлон освен от Министерството на младежта и спорта, получава пари и от Международния съюз по биатлон всяка година, но никой не знае колко са парите и как се харчат. Липсва всякаква информация за складовата наличност на ски, екипи, патрони.  Съпругът на Катя Дафовска продава екипи, заявиха участниците в пресконференцията. Автобусът на федерацията е катастрофирал  и е  взета застраховката от 17 хил  лв. Вместо возилото да се даде на клубовете, то е  продадено фиктивно за 6 хил лв. И отново се ползва, но под наем, който плаща федерацията, разказаха Манолова и Анев.  

Европейският шампион подчерта, че всяка есен Дафовска се оплаква, че федерацията няма пари, а това означава липса на добро планиране. Имам чувството, че на тази федерация и 5 милиона лева да й се дадат, няма да й стигнат. Федерацията не е частна фирма, а сдружение на клубовете с нестопанска цел”, добави бившият биатлонист.

Той разкри, че на Общото събрание за 2017/2018 са били отчетени 1 900 000 лева разходи, което е огромна сума. Анев каза, че като състезател всяка година с резултати е защитавал индивидуално финансиране пред Министерството, а за годината преди Игрите в Пьонгчанг 2018 то е била между 40 и 50 хиляди лева. Представете си за милион и деветстотин хиляди колко спортисти като мен могат да се подготвят, добави бившият биатлонист. Той не отрече добрите постижения при младите биатлонисти, но е категоричен, че при такова солидно финансиране, резултатите трябва да са много по-големи.

“Имаме 5-6 спортисти в първия отбор, а се изразходват 1 милион лева. Двамата руски треньори получават по 10 хиляди лева на месец заплата. Значи има пари, но те не се използват целесъобразно”,  коментира Мария Манолова.