Мартин Чой ще гони стари амбиции с нови мотори

Мартин Чой ще гони стари амбиции с нови мотори

„Чувствам се отлично! Направих си изследвания  и всичко е наред!“ – така започна първата си пресконференция за новия сезон най-добрият ни мотоциклетен пилот Мартин Чой. Шесткратният ни участник в легендарното  състезание “24 часа на Льо Ман”  обяви пред репортерите, че изобщо не е почивал след отличното си представяне в последното състезание на Световния ендурънс шампионат в Чехия, когато за първи път се качи на подиума.  Чой поясни, че е имал 20-дневен лагер в Испания през февруари и с нетърпение очаква да направи първите тестове на новия си мотор на реновираната  писта в Серес, където ще се проведат първите два  кръга от BMU Европейския шампионат от 8 до 10 април.

„В Серес  очаквам да има много състезатели и конкуренцията ще бъде много голяма. Новият ми мотор отново  е БМВ, той е 6-7 кг по-лек, има по-голяма  мощност с 10 конски сили, двигателят и шасито са напълно обновени. Така че в Серес започвам сезона с нов мотор на нов асфалт“, каза Чой.

Веднага след надпреварата в Гърция пилотът ни заминава за седмото си участие в изключително престижното „24 часа на Льо Ман.“ През тази година Чой отново ще кара в световния шампионат по издръжливост с френския отбора ENERGY ENDURANCE 91.

„И в Льо Ман ще караме с нови мотори, както и с нови гуми Дънлоп. Съотборниците ми казаха, че са доволни от първите тестове, нямам търпение  да започна подготовката за най-престижното състезание по издръжливост в света. Започвам тестовете на 11 април, а амбициите си остават старите – да завършим и да се качим на подиума. Миналата година 20 минути преди края на състезанието бяхме четвърти, но моят съотборник падна много лошо. Той имаше пълната информация, водехме с 2 обиколки пред  петия  отбор, така че нямаше никаква необходимост да се поемат рискове. Но за няколко секунди той похаби целия ни труд. Разбрах, че ще имаме нов съотборник – полски състезател, надявам се тази година да се представим много по-добре! Още повече, че на това състезание ще има публика и вече са продадени над 140 000 билета! Стартът ще бъде даден  на 16 април.“

Чой поясни, че не е успял да се види с новия министър на младежта и спорта и да получи подкрепа за участието си в 24-те часа на Льо Ман. Той благодари на своите спонсори за голямата подкрепа и  заяви, че тази година ще има и трето 24-часово състезание – на легендарната писта Спа през месец юни.

Мартин Чой ще се стреми да спечели  титлите и в републиканския, и в европейския шампионат. Календарът вече е готов – ще има 6 състезания в Серес, 4 в Белград и 4 в Плевен.