С 18 млади боксьори България тръгва към медалите на Европейското първенство в София

С 18 млади боксьори България тръгва към медалите на Европейското първенство в София

От 14-ти до 22-ри този месец в столичната зала „София“ над 400 младежи и девойки от 39 страни ще участват в Европейското първенство по бокс. Само Русия и Беларус няма да имат състезатели, но въпреки това надпреварата е много силна, тъй като ще се включат страни, които досега не са участвали, съобщи днес в пресклуб България генералният секретар на федерацията Светослав Сапунджиев. Ние като домакини ще разчитаме на 11 младежи и 7 девойки.

Старши треньорът на младежите Борислав Бояджиев е доволен от проведената подготовка. Младите ни надежди на ринга са провели спаринги с боксьори от Румъния, от днес започват срещите със състезатели от Германия. С момчетата и момичетата от Украйна вече три седмици  тренират заедно, така че нашите боксьори могат да премерят сили и да видят докъде са стигнали, каза наставникът. Той уточни, че сега е невъзможно да се направи детайлен анализ колко е пораснал младежкият бокс на България от Европейското първенство през октомври 2021 в Будва, Черна гора, когато нашите младежи спечелиха 2 златни и 2 бронзови медала. Причината е, че в тази възраст много по-динамична е промяната, за разлика от мъжкия бокс, поради смяна на категории, както и навлизане при по-големите, мъже до 22 г. Картината ще я видим на самото Европейско първенство, обобщи опитният специалист.  

Днес и четиримата присъствали на пресконференцията заявиха амбиция за злато или поне за медал. Кирил Борисов /+92 кг/ сподели, че най-малко иска да дублира бронзовото си отличие от Будва 2021 г, но е готов за титлата. А година по-рано, през 2020-та, той стана европейски вицешампион при юношите именно тук, пред родна публика.

С бронз на Европейското за юноши преди 2 г. вече могат да се похвалят също Любослав Методиев /54 кг/, Тони Илиев /60 кг/ и Любомир Антелов /67 кг/. Сега гледат отново към почетната стълбичка.

Ето и поименните състави на България:

Младежи:  

48 кг – Йоан Стефанов

54 кг – Любослав Методиев

57 кг – Димо Тониев

60 кг – Тони Илиев

63.5 кг – Марио Радев

67 кг – Любомир Ангелов

71 кг – Кристиян Митев

75 кг – Стелиан Страхилов

80 кг – Жан-Божидар Сидеров

86 кг – Георги Стоянов

+92 кг – Кирил Борисов

Девойки:

48 кг – Люба Атанасова

52 кг – Николинка Бояджиева

54 кг – Кристина Станева

57 кг – Румяна Александрова

63 кг – Вергиния Тилева

75 кг – Йелис Илязова

+81 кг – Гергана Георгиева