Христо Крушарски на минус със 17 млн. лв. от Локо Пд , клубът вече се справя сам с 3 млн. лв годишно

Христо Крушарски на минус със 17 млн. лв. от Локо Пд , клубът вече се справя сам с 3 млн. лв годишно

Бизнесменът е решен да се кандидатира за шеф на БФС, започва да  строи футболни терени   

Бившият собственик на Локомотив Пловдив Христо Крушарски, който обяви оттеглянето си от клуба на 8-ми април, днес поясни, че отдавна е взел това решение и то няма нищо общо с новия треньор на отбора, който ще бъде представен днес. Бизнесменът е изчаквал подходящия момент, защото не е бил сигурен в правилните действия на партньорите си, подчерта той на специална пресконференция днес в пресклуб „България“.   

Крушарски разказа, че в негово присъствие, по време на обяд, заместник-кметът на община Пловдив Пламен Райчев е заявил на Чавдар Цветков, един от най-доверените хора до благодетеля на „смърфовете“: „ Няма да дам на Крушарски да построи стадиона“. Всичко това се случва, след като държавата е отпуснала 12 млн. лв за ремонт на стадиона в Лаута и тези пари са били преведени на общината за тази цел. Позицията на община Пловдив да обърне гръб на собственика, който издържа Локомотив, е изиграла съществена роля за напускането на Христо Крушарски. Сега новите собственици се заемат да довършат базата, терените в ж.к. Тракия, заяви той.

Христо Крушарски направи финансова равносметка на периода, през който той бе начело на пловдивското Юве: “За шест години в Локомотив Пд похарчих 17 милиона. Не са ми достигали 500 хиляди на година. Аз си тръгвам на загуба, но сега клубът може да се издържа с около 3 млн. лева,  без да участва в Лига Европа. Това е скъпо удоволствие, но само в България. Във Франция един отбор взима 35 млн. евро само от телевизионни права. Визирам Страсбург конкретно. Без държавна политика обаче няма как да се получи. Примерно облекчаване на данъчните условия за клубовете”, заяви Крушарски, който пое черно-белите на 5 ноември 2015 г. в тежко финансово състояние с дългове към държавата, футболисти, треньори, служители. Сега клубът има единствено неплатени лихви към НАП в размер на 500 хил. лв. и нула лева към други институции и отделни лица.

За да доведе клуба до самоиздръжка, Крушарски е отрязал постоянните скъпи трансфери на футболисти: „Три години се опитваха да ме убедят, че в нашата школа няма момчета за първия отбор. От мениджъри разбрах, че при нас има талантливи деца. Като Паскалев и Сулев. Затова задължих треньорите да пускат млади, за да може да ги продадем. И резервите да са само юноши. Защо да плащаш по 3 хиляди евро на чужденци, за да стоят на пейката? Новите партньори също го разбраха и се надявам, че ще се придържат към това правило“, разви своята концепция Хр. Крушарски. Той е посочи, че интересът е към младите футболисти и в Локомотив Пд има 4-5 момчета, чиято цена е нараснала много.

Бизнесменът, който е неразделна част от  най-големите успехи в историята на Локомотив Пловдив  – 2 Купи на България /2019 г срещу Ботев Пд, 2020 г срещу ЦСКА/ и една Суперкупа /2020 г срещу Лудогорец/ – вижда отбора в края на първенството в efbet лигата на 7-мо място и 90 процента в Лига Европа.

Христо Крушарски обяви  намерението си да се кандидатира за президент на БФС. „Замислям се да се кандидатирам за президент на футболния съюз“, заяви дословно предприемачът. Той заяви такова желание още миналата есен, но след това се отказа. Днес се разбра, че смята да го направи, след като футболът потъна в разпри за „кокала, който е оглозган“. Трябва работа и подготовка, наблегна Крушарски и припомни, че преди да заеме поста на Иван Славков, Борислав Михайлов е бил негов заместник в БФС и се е учил, докато Бербатов няма никакъв управленски опит. „Бербатов извадил ли е от джоба си 5 лева за някой футболист? Призовавам го да направи два терена. Ето, аз ще направя сега два терена“, емоционално декларира Крушарски. Той добави, че в момента издържа отбора на „Рилец” Говедарци и „Рилски спортист“Самоков.  

Предприемачът планира заедно с Чавдар Цветков да започнат да изграждат още отсега футболни терени в Югозападна България. Предвидили са да направят 10 такива тренировъчни съоръжения, като до края на годината ще завършат две игрища. Иска да възстанови и турнира “Петричка пролет”, в който в миналото са участвали известни отбори от чужбина, а и да изгради база за подготовката на нашите отбори в паузата на първенството, вместо да харчат пари в чужбина. Пловдивския “Локомотив” е провел подготовката си в Сандански, където е имало само един лош ден, но липсват игрища, а в Анталия българските отбори няколко дни не можеха да тренират поради лоши атмосферни условия, сподели Крушарски.