Йордан Петков: Целта ни на Европейското първенство е да се класираме за четвъртфиналите

Йордан Петков: Целта ни на Европейското първенство е да се класираме за четвъртфиналите

На специална церемония в Пресклуб „България“ националният отбор по футбол до 17 години бе награден за  Отбор на месец март. За класирането си  на финалите на Европейското първенство в Израел младите „лъвчета“ получиха 15 гласа от участвалите в анкетата на Пресклуба 24 спортни медии и редакции. С 8 гласа  е БК „Рилски спортист“, който  за втора поредна година  стана носител на Купата на България, а 1 глас получиха Антоанета Костадинова и Кирил Киров /спортна стрелба/, коитоспечелиха  сребърен медал при смесените отбори на 10 метра пистолет на Европейското първенство  в Хамар, Норвегия.

Наставникът на националния отбор по футбол до 17 години  Йордан Петков бе избран за Треньор на месеца с 9 гласа, два по-малко получи  Людмил Хаджисотиров – старши треньор на БК „Рилски спортист“, 6 гласа  има Ивайло Борисов – личен треньор на Алберт Попов, а 2 гласа  Иван Беломъжев – личен треньор на световния шампион по ски ориентиране Станимир Беломъжев.

“Това ми е първа такава награда, надявам се да имам още такива и отборът, който водя, да получава тепърва достатъчно отличия. Създадохме отбор с уникални качества, колектив, който заслужено се класира на финалите на Европейското първенство. Щастлив съм, че съм треньор на тези деца”, заяви Петков след награждаването и  сподели,  че играчите в отбора имат потенциал и характер и се надява в близките години да ни зарадват с успехи и при мъжете.

Отборът на България  попадна в една група заедно с Нидерландия и Франция, а четвъртият отбор  ще стане ясен по-късно. Петков поясни, че от 3 май ще започне подготвителен лагер, на 14 май тимът  пътува за Израел, а първият мач е на 16-ти. Наставникът не мисли, че ще има напрежение в отбора, затова  лагерът се прави  по-рано – да се запознаят със съперниците и да ги анализират.

„Убеден съм, че тези деца няма да се стреснат, а това ще ги мотивира допълнително. Първият ни лагер бе миналата година през месец февруари. Когато казах, че нашата цел е класиране за финалите на Европейското първенство,  в първия момент ме погледнаха невярващо. Минаха доста деца, докато намерим точните хора, които ни трябват. На това Европейско ние  си поставяме за цел да излезем от групите, което значи, че трябва да се класираме на четвъртфиналите. Тези деца вече са свикнали с високите цели, опитвам се да създам манталитет на победители. Казал съм, че всяка контрола трябва да се играе с нагласата като квалификационен мач. Радвам се, че дори когато сме губили, те са показвали характера, който искам. Всички наши отбори  при юношите, които са се класирали за финалите на Европейско първенство, досега нямат победа на такъв форум, затова искам ние да се представим много добре”,  каза Петков и поясни защо в 6 поредни мача тимът ни нямаше допуснат гол.

“В началото, когато селектирахме децата, видяхме, че има огромен проблем във фаза защита. С много тактика и упражнения успяхме да намерим точните позиции на всички и те разбраха, че ако искаш да си добър футболист, трябва да участваш и в двете фази. Сега те го правят доста добре“, каза наставникът и разкри как са реагирали футболистите след  единствената загуба в квалификациите  от  Португалия.

“Първото впечатление беше, че са изключително разочаровани, защото не ни стигна малко. Аз им казах, че това е крачка назад, с която ще се засилят. Казах им, че от момчета ще станат мъже. И те наистина го направиха”, каза специалистът и уточни, че по време на лагера не се предвижда да има контролни мачове.

Капитанът на тима Асен Митков заяви пред репортерите, че всички играчи са приятно изненадани, че са избрани за Отбор на месеца.

„Благодаря от името на целия отбор. Надяваме се занапред да получаваме още  награди, а в Израел да постигнем още по-големи неща. Напрежение не трябва да има, по-скоро амбиция да покажем какво можем. Какво по-хубаво от това да срещнем два изключително силни отбора и да проверим на какво ниво сме? Ние сме един голям колектив, принос за това има и треньорският щаб. Всеки от нас, който влезе да играе, ще даде всичко от себе си и това ни прави изключителен отбор“, заяви Петков и  каза, че контузията, която е получил в квалификациите, не се е  оказала много тежка.

“Прибрах се със съмнения за тежка контузия, но всичко е наред. В момента се оправям и се надявам за Европейското да съм в оптимална форма”, заключи играчът на Левски.