Цанко Цанков ще преплува Гибралтар за нов световен рекорд

Цанко Цанков ще преплува Гибралтар за нов световен рекорд

Не просто да финишира, а да подобри световния рекорд  за преплуване на протока Гибралтар е целта пред Цанко Цанков, обяви днес в пресклуб „България“ бургазлията. Най-доброто време, постигнато досега  в света, е 2 ч и 29 мин през 1996 г. Цанко имаше шанса да го постигне през септември 2020 т, ако КОВИД пандемията не беше причината организаторите да отменят надпреварата. Гибралтар е от 7-те предизвикателства с най-висока степен за прекосяване.

Цанко постави  през 2020 г световен и европейски рекорд за най-продължително плуване в 50-метров басейн – 12 ч без прекъсване във водата.  Сега  талантливият  ни сънародник ще се конкурира с 24 участници от цял свят, които се класираха за маратона  в протока Гибралтар, след като постигнаха най-добри резултати в квалификацията на 5000 -метровата дистанция в Средиземно море до Барселона.  Цанко Цанков не просто успя да докаже световната си класа, той показа, че е номер едно в света  и затова спечели квалификацията. От състезанието отпаднаха 167  души.

Между 1-ви и 10-и септември ще се състои надпреварата в откритите води на средиземноморския проток, свързващ Европа и Африка. Точната дата ще стане ясна в последния момент. Стартът ще е от нос Тарифа в Испания, финалът ще е в Мароко. Независимо, че географски най-късата отсечка  на Гибралтар по права линия е 14,4 км, тя не е подходяща за прекосяване, затова около 19-20 км ще трябва да преплува Цанко, за да стъпи на африканския бряг, стана ясно на пресконференцията.  Българинът е подал документи да им разрешат да ползват самостоятелна придружаваща лодка по време на маратона, тъй като по регламента на организаторите една се полага на четирима плувци. В екипажа на лодката ще има треньор, лекар, масажист и опитен навигатор.  Наш сънародник, живеещ в района на Гибралтар, е изявил желание да съдейства на Цанко. Той получава  постоянно ценни съвети от най-именития роден плувец в открити води Петър Стойчев, 11 пъти носител на Световната купа по плувен маратон.  Цанко благодари на титулования свой предшественик, че му дава възможност постоянно да тренира на басейна „Спартак“, чийто управител е Петър Стойчев. Цанко сподели още, че ползва и съвети на английски треньори, но самата програма за подготовка той сам си изготвя.  До старта на Гибралтар единственият българин , който ще участва в това трудно изпитание, ще преплува между 1300 и 1400 тренировъчни километра.