Мартин Стоев: „Целта ни е първото място на всяко първенство!“

Мартин Стоев: „Целта ни е първото място на всяко първенство!“

Това заяви днес в пресклуб „България“ селекционерът на 20-годишните волейболисти, които преди 10 дни се класираха за Европейското първенство в Италия през септември без загубен гейм. „Лъвчетата“ на Мартин Стоев спечелиха с 3:0 и трите мача на квалификацията в столичната зала „Хр. Ботев“. Най-напред представителният младежки отбор на страната ни победи Дания, след това Естония и накрая се справи с Нидерландия.

„Когато ги събрах преди 4 години за първи път за Балканиадата, ние пак заминахме с тази цел. Най-лошото ни класиране досега е четвъртото място“, заяви специалистът, който изведе този отбор миналата година до сребърния медал на Световното първенство U19 в Иран.

Мартин Стоев коментира съперниците в евроквалификацията, както и виждането си за бъдещето на момчетата:

„Естония и Дания не бяха от нашата класа. Нидерландия обаче много е напреднала и съм сигурен, че ще се класира за европейското. Искаме да стигнем възможно най-напред на европейското. Не трябва да се забравя, че тези волейболисти още са юноши, а не мъже. Трябва да се усъвършенстват физически и психически. Голямата цел е част от момчетата да влязат в мъжкия волейбол. Но до него има много време да мине, много хляб ще се изяде. Зависи най-вече от момчетата. За две години един нападател изгрява. При разпределите е нужно малко повече време. Надявам се тези момчета и още няколко други да успеят да направят крачката. Тяхното поколение може да изгрее за олимпиадата в Лос Анджелис.“

За перспективата играчите на Мартин Стоев да са носителите на бъдещи успехи при мъжете говори и президентът на волейболната федерация Любомир Ганев:  „ Стоев работи правилно и постига успехи. Вярвам, че повечето от неговите волейболисти ще са гръбнак на мъжкия тим след години. Там имаме нужда от успехи. Всичко, което треньорите са поискали, ние се стараем да го изпълняваме.“  Л. Ганев изтъкна, че федерацията е взела решение да подсигури най-добрите условия за подрастващите. Резултатите са отлични – тимът на Мартин Стоев е един от първите, които си подсигуриха участие на Европейското първенство. Преди това същото постигнаха и по-малките /б.а. юношите до 17 г с треньор Виктор Карагьозов/. От четвъртък до събота тази седмица девойките също играят евроквалификация и се очаква те също да се класират за Европейското първенство, сподели шефът на родния волейбол.

„Искаме да спечелим европейското – каза капитанът на избраниците на Мартин Стоев Владимир Гърков. – Много се радвахме, че спечелихме квалификацията. Благодаря на федерацията, че ни предоставя толкова добри условия. На всеки мечтата му е да стигне до най-високото ниво – до мъжкия национален тим“, добави посрещачът на Левски и националния отбор.  

На въпроса за бюджета на федерацията за тази година, Л. Ганев заяви, че представеният проект от централата пред Министерството на младежта и спорта е за 6 млн. лв. Ганев се въздържа да коментира каква сума е одобрена, тъй като не може да се разчита само на държавата. Именитият бивш волейболист апелира към всички федерации и спортни клубове да осигуряват допълнително финансиране от фирми-партньори. „Целта ми като президент на волейбола е да намирам партньори и да докарам пари за нашия спорт – коментира Любо Ганев. – През лятото сме домакини на два турнира от ВНЛ /б.а. Волейболна лига на нациите/  при мъжете и жените. София ще е волейбол за две седмици. Със сигурност това ще привлече още партньори. В напреднали преговори сме с още две компании, които искат да работят заедно с нас“, поясни ръководителят на волейболната ни федерация. Визията за развитието на този популярен спорт е той да става все по-популярен, като всеки двубой се превръща в събитие и така все повече компании да се асоциират с волейболния продукт.