Диян Боюклиев: Отиваме на Европейското първенство с амбиция да играем на финала

Диян Боюклиев: Отиваме на Европейското първенство с амбиция да играем на финала

На пресконференция в Пресклуб „България“ селекционерът на националния отбор по волейбол за девойки до 17 години Диян Боюклиев  заяви пред репортерите, че се надява неговите възпитанички  ако не успеят да спечелят титлата на европейското първенство в Чехия,   да повторят постижението си от миналата година, когато се класираха на трето място .

На европейската квалификация в София България постигна три победи  и спечели квота за първенството. Жребият определи  нашият тим да  играе  в група “А” заедно с Чехия Сърбия, Германия, Нидерландия и Хърватия. В другата група са Турция, Италия, Словения, Полша, Унгария и Финландия. Първенството е  от 16 до 24 юли. Първите два отбора от всяка група играят полуфинали и финал, а е третите и четвъртите ще играят за 5-то – 8-мо място.

“Благодаря на БФ Волейбол  и на президента Любомир Ганев, че успяха да направят така, че  квалификацията да се проведе в България, което страшно много ни помогна да извлечем максимума в представянето си и да постигнем добри резултати. Благодаря на момичетата за показания професионализъм. Също така съм благодарен на своя щаб, който върши по-голямата част от работата”, каза Боюклиев  и допълни,  че отборът ще се събере на лагер на 6 юни в Пловдив. От 17 до 22 юни предстоят контролни срещи  с Италия, а от 6 до 10 юли е  Балканиадата в Сърбия. Веднага след това  отборът заминава за Чехия.

 Боюклиев  поясни, че момичетата  са доказали, че са психически устойчиви, особено в мача със Словакия. Спортно-технически са много грамотни и са  талантливо поколение , но основната задача е да ги развиват, за да могат до няколко години да са гръбнакът на националния отбор за жени и да са готови за женския волейбол.

“Миналата година спечелихме бронзов медал. Сега Русия няма да участва, а те са най-добрият отбор   в Европа в тази възраст. Целта на целия колектив е минимум да повторим успеха от миналата година. Конкуренцията е голяма, слаби отбори в Европа няма”, каза още Боюклиев и  коментира  групата на България за шампионата.

“Доста равностойна група с домакините от Чехия, Сърбия, Германия, Нидерландия, Хърватия .  Всеки мач ще бъде битка.  Сърбия е доста труден отбор за нас, но се надявам, когато трябва, да ги победим”, допълни той.

“Много се радвам на това, което постигнахме. Мисля, че го заслужаваме. Ще се борим за финал на Европейското първенство. Очакванията към нас се усещат, но това само ни мотивира да покажем най-доброто от себе си”, каза  Кая Николова,  а съотборничката й Рая Млякова допълни, че ще дадат  най-доброто от себе си на Европейското първенство”,

Накрая Боюклиев изрази своето мнение за липсата на конкуренция в държавното първенство при жените.

„За съжаление, Марица е хегемон в българското първенство, но това не е здравословно нито за тях, нито за другите отбори. Надявам се до няколко години да се появят и други равностойни тимове”, заключи  Боюклиев.