Сестри Стоеви с награди от федерацията за третата европейска титла

Сестри Стоеви с награди от федерацията за третата европейска титла

Днес в пресклуб „България“ председателят на БФ Бадминтон Водоля Златев връчи специално изработени стилни плакети на звездите на родния и европейски бадминтон Габриела и Стефани Стоеви, които спечелиха на двойки жени трета титла на първенството на Стария континент. Талантливите момичета се окичиха със златото за първи път през 2018 г в Уелва, след това през 2021 г в Киев и в края на миналия месец защитиха титлата си в Мадрид. Награди получиха също новият треньор на шампионките Константин Добрев и физиотерапевтът Янислав Петков.

Момичетата споделиха, че отстрани третата им европейска титла може и да изглежда като най-лесната, но не е така. Този път показахме по-добра игра отколкото миналата година, заключиха сестрите. Те добавиха, че са очаквали големи битки от страна на своите съпернички /представителки на Франция, Нидерландия, Дания и Германия/. Те бяха побеждавани много бързо от нашите бадминтонистки. Габриела и Стефани разкриха още, че  финалът е съвпаднал с рождения ден на кучето им, което допълнително ги е мотивирало за победа. Линда Ефлер и Изабела Лохау загубиха срещата за златото срещу българките за 35 мин.  

Сестри Стоеви подчертаха, че откакто са се върнали в Родината, се чувстват по-спокойни и са много щастливи с новия екип – личния треньор Константин Добрев и физиотерапевта Янислав Петков. Те тренират с националния отбор с главен треньор Петя Неделчева, като всеки състезател си има индивидуален план и треньор. Момичетата похвалиха г-н Добрев, че е балансьор между тях двете, когато имат противоречие. Той пък, от своя страна, изтъкна тяхната психическа стабилност по време на европейското.  Младият физиотерапевт Янислав Петков, обясни, че основната му работа е превенцията от контузии по време на състезанията.  

Председателят на федерацията Володя Златев поздрави целия национален отбор за представянето в Мадрид.  “Благодаря от името на федерацията на целия екип на националния отбор. Сестрите са в топ форма и в момента са сред трите най-добри двойки в света. С новия треньор показват възходяща тенденция. Те и целият национален отбор сега са като едно семейство, тренират заедно и резултатите се виждат. Искам да благодаря на Министерството на младежта и спорта, имаме добро сътрудничество и се надявам занапред да продължим да работим прозрачно в името на българския спорт”, каза Златев.

Оценка за представянето на Европейското първенство даде и Петя Неделчева: „Сестрите бяха фаворитки и очаквахме титлата. Мария Мицова и Даниел Николов на единично изпуснаха шансове да продължат още по-напред. Добре се представихме и на двойки мъже (Иван Русев и Илиян Стойнов) и на смесени двойки (Стойнов и Христомира Поповска). Ще се борим за квоти за Европейските игри, чиито квалификации започват след месец. На световното първенство ще имаме четирима представители в три дисциплини – сестри Стоеви на двойки жени, Даниел Николов индивидуално мъже и Линда Зечири индивидуално жени, ако тя участва. Ако се откаже, шансовете на Мария Мицова да влезе в схемата са 50 на 50“, разказа Неделчева.