Мариета Дукова: Най-важното е, че нашият красив спорт оцеля!

Мариета Дукова: Най-важното е, че нашият красив спорт оцеля!

На специална пресконференция в Пресклуб „България“  ръководството на Българската федерация по естетическа гимнастика  направи анализ на представянето на нашите национални  отбори, които  спечелиха два златни медала на Световната купа за жени и “Чалъндж къп” за девойки по естетическа групова гимнастика, които се състояха  в столичната “Арена Армеец”.

Националният отбор на България за жени изигра отлично композицията си на финала, за която получи 19.000  и триумфира с титлата със сбор от 37.950 точки.

Тимът бе в състав Христиана Ковачева, Карина Нейкова, Сияна Табакова, Дария Капсъзова, Яна Стайкова, Мария Мехлемова, Виктория Берова, Сибила Кърпачева и резерви Рада Куатли, Михаела Дюлгерова, Биляна Писова и Жанина Георгиева с треньор Кристина Ташева.

На второ място се  класира Минетит (Финландия), а бронзовите медали завоюва Сиидисабад (Естония) . Голям успех е постижението на нашите момичета, след като изпреварихме Финландия – страната-създател на естетическата гимнастика, сподели старши треньорът на националните ни отбори Кристина Ташева.

В турнира “Чалъндж къп” за девойки шампион стана националният отбор на България с 37.200 точки . Тимът бе в състав Дариа Войнова, Никол Златкова, Кристияна Дойчева, Мария Стаменова, Никол Ангелова, Рая Сръндева, Симона Берова, Катрин тасева с резерва Никол Стоянова. Треньор също е Кристина Ташева. Никол и Рая пътуват всеки ден от Перник  и Кюстендил, където живеят, до София за тренировки, а освен това момичетата са  редовни ученички. Второто място в класирането разделиха OVO Junior Team (Финландия) и Минетит (Финландия) с еднакъв сбор от 36.950 точки. Етър Елит (Велико Търново) завърши на шеста позиция с 31.000 точки (15.350 и 15.650). На Световната купа за жени и на “Чалъндж къп” за девойки в София участваха 27 отбора от България, Чехия, Финландия, Дания, Естония, Испания и Фарьорски острови.

„Най-важното е, че нашият красив спорт  оцеля!“, заяви развълнувана пред репортерите президентът  на федерацията Мариета  Дукова. Тя благодари на ръководството на Министерството на младежта и спорта за оказана сериозна подкрепа за организацията на Световната купа в зала Арена Армеец, след като в продължение на 7 години  естетическата гимнастика беше отрязана напълно от финансиране. ММС е платило изцяло наема от 82 000 лв в „Арена Армеец“за четирите  дни на Световната купа и „Чалъндж къп“, каза още Дукова.

„Когато си бил на нулата, всяка помощ е от значение. Виждам, че нашият спорт не е любим на журналистите, но се надявам в следващите години да го направим все по-популярен“, каза Дукова и подчерта, че през 2023 г. ще отбележат 20 години от създаването на федерацията. Тя поясни, че нече има българки, които заемат важни постове в ръководството на Международната федерация – Мария Аспарухова е в техническия комитет, а Елена Дукова, която е вицепрезидент на Световната централа, в момента изпълнява  длъжността на президент и има много натоварена програма.

„Целта ни е да направим естетическата групова гимнастика много по-популярна в целия свят. Имаме вече заявка от САЩ, че искат да участват на Световната купа в Малайзия и на Световното първенство в Грац /Австрия/ през ноември.  Ще работим много усилено за развитието на красивия ни спорт и в Азия, и в Африка, като основната ни цел  е да станем олимпийски спорт“, каза Елена Дукова.

Старши треньорът Кристина Ташева заяви, че сега състезателките са в малка почивка, но скоро се събират отново на лагер и ще се подготвят за Балканиадата в Гърция.

„Няма да участваме на Световната купа в Малайзия, но мисля, че Балканиадата в Гърция ще бъде добра подготовка за най-важното ни състезание през годината – Световното първенство в Грац. Момичетата са много талантливи и работливи, тренират много упорито и се надявам да се върнем с медал “, заяви Ташева.