Мартин Стоев: „Нашата цел е минимум полуфинал. От всеки шампионат по нещо печелим.“

Мартин Стоев: „Нашата цел е минимум полуфинал. От всеки шампионат по нещо печелим.“

Днес пресклуб „България“ връчи значката „Златен трикольор“ на селекционера на националния отбор по волейбол до 20 г Мартин Стоев. Той бе избран за треньор на април със 7 гласа от спортните редакции, след като младежите на специалиста се класираха за Европейското първенство в Италия без загубен гейм и в трите мача от квалификациите. На второ място с 6 гласа е старши треньорът на националния отбор по борба за жени Петър Касабов, трети с 4 гласа е старши треньорът на националите по класическа борба Братан Ценов. Останалите в подреждането са: Камило Плачи /ВК Хебър/, Весела Димитрова /художествена гимнастика/ – по 2 гласа , Константин Добрев /треньор на сестри Стоеви/, Георги Георгиев/ старши треньор на националния отбор по джудо/ – по 1 глас.

 Наградата е поредна за Мартин Стоев с тази селекция. За последно отличието му бе връчено през есента на миналата година, когато националите U19 станаха световни вицешампиони в Иран. Преди това той заслужи признанието за най-добър треньор със същия отбор през 2019 г, когато станаха вицешампиони на Европа. Стабилните резултати показват, че Мартин Стоев работи с много талантливи състезатели, които в бъдеще ще радват феновете в мъжкия национален отбор.

„Благодаря за отличието. Като се има предвид другите треньори какво са постигнали – медали,  а ние само квота за европейско,  признанието е голямо“, коментира Мартин Стоев гласуването на медиите в анкетата „Треньор на месеца“.

„Но този отбор донесе много радост на хората. Рядко се случва в колективните спортове. Може би гладът за успехи и гледаемостта са надделели и това е една от причините спортните журналисти да гласуват за мен“, добави селекционерът на волейболистите U20.

Специалистът очаква отборът отново да спечели медал през септември в Италия: „Нашата цел е минимум полуфинал. Момчетата са свикнали с това, не се притесняват. Респектираме другите отбори и не се плашим от нищо. Който е по-добър  на игрището, той ще спечели. Реално този отбор няма провалено първенство. От всеки шампионат по нещо сме спечелили,  включително и в Италия, където завършихме четвърти, но пък спечелихме квота за световното. Там пък стигнахме до сребро. На фона на тази суша от медали, ако може така да се каже в колективните спортове, отборът се представя повече от достойно.“

Шампионатът ще започне на 16-и септември, а подготовката за него – на 15-и юни в София и тя ще протече през цялото време тук, тъй като условията са прекрасни и затова не е необходимо отборът да тренира другаде, поясни М. Стоев. Той благодари на федерацията по волейбол, която въпреки трудностите се грижи да осигури отлични условия на отборите. В края на юли е Младежкият Олимпийски фестивал в Банска Бистрица, Словакия, като преди това ще се изиграят 3-4 контролни мача. Те ще бъдат договорени от страна на родната федерация, но още е рано да се каже кога точно и с кои отбори ще бъдат, уточни селекционерът. След фестивала предстои Балканиада в Албания от 6-и до 10-и септември.  

Преди 20-годишните волейболисти на Мартин Стоев отборът на младежите до 17 г със селекционер Виктор Карагьозов, а след това  и представителният тим на 17-годишните девойки със селекционер Диан Боюклиев също се класираха за европейско първенство. На въпроса дали в родния волейбол е навлязло много талантливо поколение, Мартин Стоев отговори така: „Ще се види, ако се класират за Олимпийските игри в Лос Анджелис 2028. Въпреки, че не стигат парите от ММС, федерацията инвестира в деца и това е много важно“.

Мартин Стоев не подмина и вътрешното първенство във Висшата лига. Хебър Пз е най-добър, на второ място може би е Дея. „Не е важна само селекцията, а и как се развиват нещата“, сподели виждането си треньорът на елитния клуб Сливнишки герой. Целта пред клубния му тим е да останат в групите на Ефбет Супер Волей.