БК Левски е готов да съди федерацията, Тити Папазов се кандидатира за президент на централата

БК Левски е готов да съди федерацията, Тити Папазов се кандидатира за президент на централата

„Изключително арогантната постъпка на хората от федерацията се превръща в катализатор за промяна. Мен нищо няма да ме спре“, заяви днес  на двучасова емоционална пресконференция в пресклуб „България“  старши треньорът на Левски Тити Папазов след решението на баскетболната централа да отстрани отбора от полуфиналната серия на първенството в НБЛ. Причината е неплатена такса  в размер на 250 шв.франка от м. март за картотеката на крилото на шампионите Йордан Минчев. Грешка е допусната, но тя е от небрежност и е по вина и на отбора и на федерацията, подчерта ясно баскетболният символ на Левски. Защо федерацията наложи тежката санкция след 3 изиграни мача срещу Балкан Ботевград и преди 4-тия, когато шансът на Левски да спечели титлата е съвсем реален? Защо това не стана след първия мач или даже по-рано? Този въпрос зададоха Папазов и капитанът на отбора Асен Великов.

Папазов критикува остро двойния стандарт в поведението на шефа на баскетболната федерация Георги Глушков, който постоянно прави компромиси с други отбори за допуснати нарушения. Затварял си е очите и за Левски, когато петролната рафинерия Лукойл беше част от синия клуб, а сега изведнъж е станал много принципен, възмути се Папазов. Той заяви, че винаги е бил трън в очите на Петър Георгиев, собственика на БК Рилски спортист и на генералния мениджър на Балкан Сашо Везенков.

„Факт е, че има пропуски от нашия клуб, но защо този пропуск се оповестява сега, когато Данчо Минчев е играл три мача? Регламентът е следният – ако нарушението е било установено след първия мач, ние щяхме да бъдем глобени с две служебни загуби, което щеше да ни остави шансове да се борим за финал. Нашият клуб щеше да си понесе последствията, макар че все още не е ясно как се е стигнало до тази грешка“, заяви позицията си от името на отбора капитана на БК Левски Асен Великов. Той допълни, че любителите на баскетбола са оценили трите мача срещу Балкан като много интересни, без скандали, с истински феърплей. И когато залите се пълнят с публика, се взема едно непонятно решение. Ако беше взето след първия мач, щяхме да го приемем. Но сега с присъдените 3 служебни загуби на Левски му се отнема шанса да реши всичко на терена. Някой трябва да понесе последствията за това решение и създавалата се ситуация, каза още А. Великов.

Тити Папазов обяви, че решението ще бъде обжалвано. Преди това обаче още утре Националната баскетболна лига на своето събрание може да отмени решението на федерацията, ако прецени, че това решение е несправедливо. Папазов уточни, че няма да говори предварително с нито един представител на клуб от елита, всичко оставя на тяхната съвест. В случай, че наказанието остане в сила, клубът има право да обжалва пред Арбитражната комисия на федерацията. Ако и тя не се произнесе в полза на Левски, има още един арбитраж и последната инстанция е съда. Папазов съобщи, че вече няколко адвокати от снощи са го потърсили и са го консултирали, вкл. и адвоката на ПФК Левски Иво Ивков, който му е обяснил, че заради дължима такса такова наказание на отбора не може да се налага.     

Тити Папазов заяви категорично намерението си да се кандидатира за най-високия пост в баскетбола: „Няма нищо по-естествено да поискам подписа на всички тези клубове и да се кандидатирам за президент на БФБ. Не съм вярвал, че след едно такова събитие получих толкова много покани да поема федерацията, че от нещастието станах щастлив. Компромиси повече няма да правя. Тези, които са виновни, ще платят с това, че са хрантутници на българския баскетбол. В последните 20 часа се радвам на народната любов“. Папазов благодари специално на съпругата си, бившата баскетболистка Маргарита Папазова, която винаги в тежките моменти е била до него и го е подкрепяла. Той е щастлив, че двамата му сина са тръгнали по пътя на своите родители и са избрали баскетбола.