НБЛ защити решението си за изключване на Левски от полуфиналите на първенството

НБЛ защити решението си за изключване на Левски от полуфиналите на първенството

Това решение е взето изцяло съгласно нормативните документи, приети от Общото събрание на клубовете в Националната баскетболна лига (НБЛ), коментира днес в пресклуб „България“ президентът на Българската федерация по баскетбол (БФБ) Георги Глушков решението на Лигата за изваждането на Левски от полуфиналната серия в елитното първенство. Причината за отстраняване на синия клуб от първенството с налагане на три служебни загуби в полуфиналната серия срещу Балкан е заради станала невалидна картотека на играча Йордан Минчев, който преди това беше в унгарски клуб.  

 “В Раздел ІІІ Документи за картотекиране на състезателите и треньорите, чл. 62, ал. 4, т. 8 се казва, че за картотекиране се изисква: “Разрешение от съответната национална федерация (Letter of Clearance) за състезателите, чиято последна картотека е била в друга държава. Състезателят може да бъде картотекиран, в сроковете по Раздел І на Глава Пета и без да е получено разрешението от националната федерация, но то трябва да пристигне в офисите на НБЛ до 10 дни след картотекирането, като до получаването му състезателят няма право да упражнява състезателните си права”, каза Глушков.

“Йордан Минчев е картотекиран в определените срокове, но след 10 дни не получава разрешение от унгарския си клуб. На мачовете, в които е играл обаче, Левски предоставя като документ тази картотека, която е издадена според правилата, но вече не е валидна. Така се стига до този казус. Ние не можем да си затворим очите при установяването на това нарушение, защото то е нарушение на правилника на ФИБА. А ние, като член на Международната федерация, подлежим на много сериозни санкции за такова нещо. Този текст за 10-дневна отсрочка за получаване на Letter of Clearance е приет така от клубовете в НБЛ за улесняване на отборите, които често привличат играчи в последния възможен момент”, добави президентът на централата.

Сандра Велчева, мениджърът на Националната баскетболна лига, пое отговорност за късното установяване на грешката. Тя  ще свика събрание на Лигата и ще поиска да бъде освободена от поста си. Това не променя ситуацията, че Левски е подал само уведомление.   

Тя обясни, че налагането на служебна загуба за участието на състезател без необходимия документ т.нар. „letter of clearance“ е единствената предвидена в правилата санкция за провинилия се отбор, според правилата на лигата.

„В конкретния случай клубът се възползва от правилото, в което даден състезател може да се картотекира без „letter of clearance“. Той няма състезателни права до придобиване на този документ. На баскетболен клуб Левски е напомнено, че трябва да придобият този документ в рамките на 10 дни. Нямаме процедура, по която клубът бива уведомен за това, че даден състезател няма състезателни права. Този случай е прецедент. Заявявайки участие за всеки сезон, всеки клуб подписва декларация, че е наясно с правилата“, коментира Сандра Велчева-Хънт.

Генералният мениджър на БФБ Елеонора Рангелова сподели, че унгарският представител във ФИБА е поискал обяснение от федерацията за включването на Йордан Минчев в игра без да има Letter of Clearance. Това призна тя по време на пресконференция като разясни процедурите за издаване на документа и заяви, че до вчера не е имало такова искане:

 „На тази пресконференция съм, защото името ми беше споменато няколко пъти. Ще използвам случая, за да обясня от гледна точка на ФИБА каква е процедурата за издаване на Letter of Clearance (LOC), защото може би има някаква неяснота.

„Чух твърдение, че унгарският клуб бил писал, че той (б.р. Минчев) е свободен и само някакво плащане се налага да се направи, а процедурата напълно е стартирала, както и че от унгарска страна сме получили отговор, че е свободен. Няма такова нещо.

От три години ФИБА промени системата за издаване на LOC. Всичко минава през нея и процедурата е следната – попълват се данните за състезателя, за когото искаме LOC, което е извършено от Росина, нашият служител във федерацията. Вторият етап е заплащане на таксата на ФИБА. И едва при получаване на тази сума двете федерации – тази, от която искаме LOC и тази която иска LOC, получават автоматично съобщение от системата на ФИБА, че е стартирана процедура за искане на LOC.

Между другото вчера получихме такова съобщение, че е заплатена сумата. До този момент въобще не е стартирано никакво искане. Никой не се е свързвал с унгарската страна. Вчера се оказа, че е заплатена сумата и получихме автоматично съобщение от ФИБА, че до 28 май трябва да се реагира на това искане от страна на унгарците.