Сестри Стоеви са №1 за април. Трикратните ни европейски шампионки за трети път със "Златна България"

Сестри Стоеви са №1 за април. Трикратните ни европейски шампионки за трети път със "Златна България"

Днес трикратните европейски шампионки по бадминтон на двойки Габриела  и Стефани Стоеви  получиха за трети път „Златна България“ като спортист на месеца, както и ваучер за луксозен уикенд от Пампорово-АД. В редовната анкета, организирана от пресклуб „България“ сред спортните редакции, талантливите сестри спечелиха в оспорвана надпревара за номер едно на април с един глас преднина – 9 на 8 срещу европейския шампион по борба класически стил Кирил Милов. Следващата позиция /4 гласа/ е за грацията Боряна Калейн, която завоюва 4 златни медала на Световната купа по художествена гимнастика в София. Еврошампионката по борба за жени Тайбе Юсеин има 2 гласа.    

Председателят на БФ Бадминтон Володя Златев благодари на спортните редакции, че са поставили Габриела и Стефани Стоеви на първо място в анкетата за миналия месец и изрази надежда, че и в анкетата „Спортист на годината“ момичетата ще заемат заслужено призово място.    

Следващата седмица Габриела и Стефани заминават за участие в азиатския тур в продължение на  5 седмици – два турнира в Индонезия /Джакарта, 7-12 юни и 14-19 юни/ два в Малайзия /Куала Лумпур, 28 юни-3 юли и 5-10 юли/ и един в Сингапур /Сингапур,12-17 юли/. Месец по-късно /22-28 август/ е Световното първенство в Токио, Япония.  

„Азиатските турнири са атестат преди Световното първенство“, подчерта г-н Златев. „Те са доказали, че могат да бият и олимпийски и световни шампиони“, похвали той трикратните европейски  шампионки Габриела и Стефани Стоеви. „Те са готови за нещо по-голямо“, добави шефът на родния бадминтон.

„Предстои ни участие на пет силни турнира. Това е част от подготовката ни за Световното първенство и се надяваме на добро представяне”, каза Габриела Стоева.

“Следващата ни цел е шампионатът на планетата през август. Сега в Азия ще видим конкуренцията, ние на какво ниво сме сред всички двойки и се надяваме да запишем добри резултати”, каза Стефани Стоева.

Кондиционният треньор Янислав Петков сподели, че азиатското турне е много дълго и заедно с личния треньор на шампионската двойка Константин Добрев се стараят да следват плана за работа, като задържат темпото на натоварванията и залагат изключително много на превенцията така че, още щом се появи болка тя да не се задълбочава.  След турнирите в Азия Габриела и Стефани ще имат кратка почивка преди да отидат на подготвителен  лагер в спортен комплекс Камчия заедно със  състезатели от други страни. След това ще отпътуват за  японската столица. Климатичните условия в комплекса Камчия са много подходящи и близки до тези в Азия, поясни Володя Златев.  

Непосредствено след Световното първенство сестри Стоеви ще се включат в още една надпревара в страната на изгряващото слънце – в Открития шампионат на Япония от 30 август до 4-ти септември.  През есента състезателките ще продължат да участват в различни турнири, като перлата в короната е конкуренцията между 8-те най-добри в света през декември в Гуанджоу, Китай. Габриела и Стефани в момента са 7-ми в ранглистата на двойки жени.