Николай Желязков преди старта на Лигата на нациите:"Ще търсим победа още в първите мачове"

Николай Желязков преди старта на Лигата на нациите:"Ще търсим победа още в първите мачове"

В неделя мъжкият национален отбор на България по волейбол заминава за първия турнир от Лигата на нациите в Отава, като  първият ни мач е във вторник, 7 юни, срещу Сърбия.

Преди заминаването за Канада пресконференция в Пресклуб „България“ дадоха президентът  на БФ Волейбол Любомир Ганев, старши треньорът на националния отбор Николай Желязков и блокировачът Светослав Гоцев. Всички бяха единодушни, че младият отбор на България има огромен потенциал, който скоро ще има успехи.

„Срещнах се няколко пъти с момчетата, опитах се да ги мотивирам, но видях, че те нямат нужда от това. Достатъчно са мотивирани. С Ники Желязков поддържаме връзка за подготовката. Най-важното е състезателите да са здрави. След това изисквам само, когато дойдат в националния отбор, да се влагат във всяка тренировка. Трябва да играят със сърце и душа. Само така резултатите ще дойдат. Много силен колектив сме. Волейболът е колективен спорт и  ние трябва да играем като отбор. По време на контролните мачове и във Вършец, и в Италия, и в България видях точно това. Рано или късно резултатите ще дойдат. Работата на щаба ще доведе до това, което искаме – момчетата да повярват в себе си. Сигурен съм, че ще ни радват много в Лигата на нациите. Новите правила са въведени, за да стане спортът по-атрактивен. Всеки мач трябва да е спектакъл – без значение дали си в залата или пред телевизора“, каза пред репортерите Л. Ганев.

Н. Желязков заяви, че  първата фаза от подготовката е била  в Самоков, там отборът е тренирал изключително много. Във Вършец се играха две контроли с Испания, а следващите четири мача бяха срещу Италия и Словения.

„Едни треньор винаги ще каже, че времетоза подготовка  е недостатъчно. Ние направихме максимално доброто. Да не дърпам дявола за опашката, но за първи път нямаме здравословни проблеми тази година. Всички тренираха много и аз съм доволен от показаното като старание и мотивация. Има какво още да се желае в мачовете. Процесът на изграждане на млад състав не става за един ден. Даваме си сметка, че много от нещата изискват време. А когато то ни притиска, губим геймове. Така се случи и с Италия, и със Словения – загубихме от ситуации, които на пръв поглед изглеждат прости. Но този отбор има огромна перспектива и един ден ще започне да печели. Трябва да има кредит на доверие. Нека желанието, което имат, да се превърне в победи. Дано започне още от първия турнир, което ще ни даде самочувствие за следващите, както  и за световното първенство“, каза Желязков и подчерта, че във всеки мач и във всяко състезание трябва да се търси победата. Това е начинът отборът да израства.

„Не можем да си правим сметки – тук ще се напънем, там не. Трябва да търсим най-доброто винаги.  Имаме си капацитета като отбор. В този формат  – 15 секунди за изпълнение на начален удар – направихме тренировки и видяхме, че ритъмът на игра е коренно различен. Идеята е играта да стане по-атрактивна. Дано използваме по най-добрия начин промените в правилата. Нашата цел е да се адаптираме, а не да коментираме. Имаме нашите шансове във всяка среща,  няма да правим сметки кога ще почнем да печелим. Когато свърши Лигата на нациите, ще анализираме какво сме направили“.

Желязков посочи, че играчите  по-лесно се адаптират, когато се пътува на запад, отколкото на изток. Времето за адаптация в Канада няма да  стигне, но това няма да бъде чак такъв фактор. Състезателите имат опит с пътуванията. Вторият турнир е в София, а третият – в Гданск.

„Заминаваме в неделя и пристигаме в същия ден в 16 ч в Отава местно време. Ще имаме ден и половина за адаптация. Говорихме с проф. Ненков за адаптацията при тези пътувания. Посъветвахме  се и ще направим всичко възможно да сме на ниво. Момчетата ни заслужават подкрепа и ще съм невероятно щастлив, ако публиката в България напълни залата. Ще гледат Бразилия, САЩ, Иран, Австралия – все тежки битки. Публиката ще е седми играч в отбора. Не можете да си представител колко много се радваха момчетата от подкрепата във Вършец. На Балканите сме или силно позитивни, или силно негативни. Младите ни играчи имат нужда да им се запали искрата.“

Светослав  Гоцев благодаря от името на отбора на г-н Ганев за условията, които са предоставени на националния ни отбор.

 „Подготвихме се по най-добрия начин.  Млади момчета сме и сме много мотивирани. Призовавам всички, които се интересуват от нашия спорт, да дойдат в залата  за турнира, на който сме домакини. Няма да забравя мача с Аржентина, когато в „Арена Армеец“ имаше над 13 хиляди  зрители! Чувството остава за цял живот! Зрителите  наистина стават част от нашия отбор!“

Накрая на пресконференцията Николай Желязков съобщи състава на отбора за първия турнир в Отава.

Разпределители:

Георги Сеганов

Добромир Димитров

Централни блокировачи:

Светослав Гоцев

Алекс Грозданов

Стефан Чавдаров

Николай Колев

Диагонали:

Денис Карягин

Радослав Парапунов

Посрещачи:

Мартин Атанасов

Аспарух Аспарухов

Александър Николов

Светослав Иванов

Самуил Вълчинов

Либеро:

Мартин Иванов

“Ще разчитам на Денис Карягин на поста диагонал, защото към момента неговото посрещане не е на най-добро ниво. Той е играч, който може да играе успешно и като посрещач, така че ако се налага, винаги може да е от полза. На поста либеро ще разчитам на Мартин Иванов. Самуил Вълчинов също ще е в групата, а Владислав Иванов не може да пътува за този турнир”, заключи селекционерът на България.

Програмата на отбора на България:

Първи турнир – домакин Канада

7 юни България – Сърбия

10 юни България – Германия

11 юни България – Полша

13 юни България – Канада

Втори турнир – домакин България

21 юни България – Иран

24 юни България – Австралия

25 юни България – САЩ

26 юни България – Бразилия

Трети турнир – домакин Полша

5 юли България – Италия

7 юли България – Словения

8 юли България – Нидерландия

9 юли България – Китай