Без Иван Иванов националите по щанги напускат отбора

Без Иван Иванов националите по щанги напускат отбора

Това заявиха категорично днес в пресклуб България шампионите и медалистите от току-що приключилото Европейско първенство по вдигане на тежести в Тирана, Албания, на което родните състезатели спечелиха 5 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала в двубоя и станаха отборно първи сред 39 страни. Шампионите Ангел Русев, Иван Димов, Валентин Генчев, Дейвид Фишеров, Христо Христов и бронзовият медалист  Габриел Маринов не виждат бъдеще за себе си в този спорт, ако старши треньорът Иван Иванов не продължи работа с тях, потвърдиха поотделно участниците в пресконференцията. От състезателите по уважителна причина отсъстваха само вицешампионът Карлос Насар и бронзовият медалист Божидар Андреев.

От една година насам, когато на Общо събрание на федерацията председателят Неделчо Колев загуби с над 80 на сто от гласовете на клубовете, той започна да разиграва картата на жалба след жалба до съда с цел блокиране на процедурата по вписване на законно избраното ново ръководство с председател Ариф Меджид. Паралелно обаче самозабравилият се велможа Н. Колев налага системен тормоз върху състезателите и треньорите.

От 15-и декември м.г. до ден днешен Иван Иванов и помощниците му в треньорския щаб са без заплати и без договори.  Н. Колев дори се подиграл с личния треньор на Ангел Русев Радослав Атанасов, като го нарекъл публично „оня, русенския треньор“ и му съобщил, че „договор ще има, ама догодина“, разказа униженият специалист. Без стотинка вече половин година са оставени и щангистите, въпреки че Министерството на младежта и спорта е превело пари на федерацията по бюджета за 2022 г., става ясно от срещата на Иван Иванов със спортния министър Радостин Василев тази сутрин. В безпаричие преминава и подготовката за Европейското първенство. Неделчо Колев единствен се разпорежда с авоарите по сметката на централата. Въпреки страданията, щангистите доказаха своя талант и несломим дух, стъпвайки на върха на Европейското първенство.

Преди Европейското първенство в Тирана състезателите и треньорите са подложени на още едно терзание – кошмарно пътуване до албанската столица. Щангистите тръгват за летището в 3 часа сутринта и на място разбират, че билетите им за полета са анулирани. Някои тръгват с друг полет и най-накрая се добират до албанската столица. Дейвид Фишеров тръгва с колата си на собствени разноски.  С кола потеглят и старши треньорът Иван Иванов и  помощник-треньорът Никола Колев, стана ясно на пресконференцията.

На самото Европейско първенство Неделчо Колев дори не поздравил състезателите за извоюваните медали, споделиха още огорчени щангистите. Той  не е платил даже командировъчните на тези, които славят България и продължават да пишат златните страници от историята на щангите. Ние без Иван Иванов не можем, единодушни са състезателите в решението си. Ако той не е старши треньорът им, те няма да отидат на следващия лагер, се разбра днес от думите им. Шампионът от Тирана Христо Христов, който миналата година стана и световен шампион в Ташкент, призова Неделчо Колев да се оттегли и да остави федерацията на Ариф Меджид, който е избран да ръководи щангите.  Меджид е обещал и занапред да помага финансово на щангистите, както го прави и досега. Дори да не е шеф на федерацията, той пак ще помага, съобщи Ив. Иванов. Той е получил и още едно обещание . Днес министър Василев го е уверил, че отсега нататък директно министерството ще превежда пари на клубовете и на елитните състезатели, за да не може Неделчо Колев да разполага с тези финанси от сметката на федерацията.

Сега националите ще се отдадат на кратка почивка и през юли ще подновят подготовката си за Световното първенство.