Георги Аврамчев преди световното първенство: "Очаквам един финал и два полуфинала в Будапеща!"

Георги Аврамчев преди световното първенство: "Очаквам един финал и два полуфинала в Будапеща!"

Това заяви в Пресклуб “България” президентът на родната централа ден преди състезателите ни да отпътуват за Световното първенство по плуване в Будапеща от  18 юни до 2-ри юли. Той уточни, че това е цел за него на всяко състезание. Без обещания и очаквания обаче тръгват националите. Те заявиха, че не искат да се натоварват, но са добре подготвени. Селекционерът на националните отбори Кристиян Минковски също не говори за конкретни резултати, но иска плувците да си подобрят личните постижения.  В унгарската столица ще ни представят 8 състезатели – Диана Петкова, Габриела Георгиева, Жанет Ангелова, Антъни Иванов, Любомир Епитропов, Калоян Братанов, Йордан Янчев и Дениел Нанков. Петър Мицин също е бил близо до участие, но е преценено, че по-добре да се състезава на Европейското първенство за младежи, за да не се форсира преминаването му при мъжете.

Двама доказани състезатели няма да бъдат в групата – Калоян Левтеров, който преди десетина дни си е срязал ръката, и Йосиф Миладинов, за когото личният му треньор е съобщил, че не е готов. Георги Аврамчев оцени ситуацията с Калоян и Йосиф като непрофесионално отношение. „Нека да мине Световното и ще направим анализ. Но големият спорт изисква големи жертви. Йосиф има проблем с килограмите, има проблем с дисциплината. Родителите му го върнаха в Швейцария, защото тук компанията не му понася. Там върви добре, дано да е готов за Европейското първенство в Рим”, пожела си Аврамчев.

Подготовката бе трудна, нямаше финансиране. Бюджетът ни бе орязан, надявам се догодина разпределението на парите от Министерството на спорта да бъде по-справедливо. Състезателите ни тренират добре, гледаме напред”, каза още президентът. Той коментира, че за него е непонятно елитните състезатели да получават по две и половина минимални заплати, както и федерацията да е  принудена да намалява участниците на Световното, които са покрили норматив, тъй като няма пари. „Българският спорт не трябва да плаща цената. Аз не съм се виждал с министъра все още, не знам защо. Ние търсим спонсори, не разчитаме само на държавата“, каза още Аврамчев.   Той се надява ММС да откликне и да отпусне допълнително средства за Световното първенство в малък басейн през декември.

“Бюджетът ни е на нивото на миналата година, но с инфлацията и вдигането на цените, вече сме 20% назад. Трябваше да платим 50% за участието си на Европейското първенство в Рим през август. До 31 март ни искаха 20 процента, до края на май още 30. Това са 16 000 евро“, сподели генералният секретар на федерацията Димитър Бобев. Той поясни, че всички хотели са вдигнали цената с 50 на сто и най-евтината стая е 170 евро на вечер.

Антъни Иванов, Диана Петкова и Калоян Левтеров казаха, че подготовката им е добра, а Кристиян Минковски специално благодари на турската федерация за осигурените отлични условия на двуседмичния лагер в Одрин.