Росен Барчовски: "Играем като равни с всички и вярваме в победата"

Росен Барчовски: "Играем като равни с всички и вярваме в победата"

На специална пресконференция в Пресклуб „България“ селекционерът на националния отбор на България по баскетбол /мъже/ Росен Барчовски заяви, че е оптимист за последните два  мача от световните квалификации от група F. България ще приеме Литва на 1 юли в Самоков, а на 4 юли гостува на Босна и Херцеговина в Сараево.

„При всички положения ще са подсилени  и двата ни съперника, но ние също се засилваме с Александър Везенков – играч от топ 5 на Евролигата. Нашият отбор придоби самочувствие да играе като равен с всички съперници. Ние не се страхуваме, а си вярваме. Аз  съм оптимист и вярвам, че може да спечелим ако не и двата, то поне единия мач. С това трябва да почнем – с вяра и желание, тогава може да компенсираме всичко. Трябва да имаме вяра и респект и да не се плашим от другите отбори., каза Барчовски пред репортерите и  добави, че не очаква да има подценяване от страна на Литва и Босна и Херцеговина, тъй като резултатите в първия етап от световните квалификации важат и за следващия етап на пресявките. Барчовски заяви, че противоречията между ФИБА и Евролигата, както и НБА, се отразяват на националните отбори.

„Доста години съм водил националния отбор в най-различни квалификации и цикли, но сега има нов формат, в който мачовете са буквално след края на шампионатите. Това ще е едно странно лято. Пред нас има два варианта. Първият е, ако се класираме, през август започва следващият етап на световните квалификации. При вторият, ако не се класираме, през лятото започват предварителните квалификации за следващото Европейско първенство“, коментира Барчовски и добави, че състезателите ще трябва да бъдат ангажирани почти цяло лято и това ще е голям проблем за всички.

„За мен най-важното е, че ръководителите на Евролигата не решиха да направят мачове през лятото и ще може да ползваме Александър Везенков след този фантастичен сезон, който прави“, подчерта Барчовски и уточни, че поканата от Сърбия за контролен мач на 26 юни е признание за нивото на националния ни отбор.

„Поканата е от старши треньора на мъжкия състав на Сърбия Светислав Пешич. За нас това е важен знак, защото поканата означава,  че националният ни отбор е постигнал добро ниво. Те не играят, с който и да е“, бе категоричен салекционерът.

Той каза, че е най-доволен от факта, че към днешна дата всички играчи са здрави. Но уточни, че ще има доста проблеми всичките ни състезатели да бъдат в най-добра за предстоящите два мача.

„Играчите са приключили  мачовете си в различно време – някои преди месец, други преди 10-15 дни. А Александър Везенков и Емил Стоилов продължават с мачовете си. Всичко трябва да се сглоби в едно. Изработили сме специална индивидуална програма за всички. Ще трябва да се пипа много внимателно. След  4 юли състезателите  ще имат около 20-25 дни, за да си починат и да се възстановят“.

Той отново уточни, че отборът е бил доволен от домакинството си в Ботевград, но по непреодолими организационни причини, следващото домакинство ще е в Самоков. Росен Барчовски призова хората от града да подкрепят националния тим на България във важния мач срещу Литва на 1 юли в „Арена Самоков“.

Селекционерът обяви имената на разширения състав, които се събират на лагер на 19 юни.

Емил Стоилов (Естудиантес)

Димитър Димитров (Балкан)

Андрей Иванов (Черноморец)

Александър Везенков (Олимпиакос)

Александър Янев (Берое)

Йордан Минчев (Левски)

Чавдар Костов (Левски)

Иван Алипиев (Лойола Меримаунт)

Константин Костадинов (Палмер)

Павлин Иванов (Рилски спортист)

Станимир Маринов (Балкан)

Васил Бачев (Академик Пловдив)

Дий Бост (Галатасарай)

Деян Карамфилов (Рилски спортист)

„Надявам се Станимир Маринов да остане здрав, защото се вижда как играе и в националния тим и какво направи за Балкан. Дай, Боже, само да е здрав. Той е страхотно мотивиран, играе с пълни сили в националния и момчетата го харесват“, коментира Барчовски и добави, че натурализираният американ Дий Бост се очаква да пристигне от САЩ на 22 юни.

Колкото до новото име в състава – Иван Алипиев, Росен Барчовски заяви, че той е много талантливо момче.

„Вече от около месец е тук и тренира. В състава трябваше да бъде Евгени Хаджирусев, който си заслужи мястото и аз държах да го имам в отбора, но при него има някакъв личен момент, не иска да бъде в състава в момента, преосмисля си нещата. Затова прецених, че сега е моментът да дам шанс на Иван Алипиев. Трябва да мислим и за бъдещето“, заключи Барчовски.