Елитният ни петобоец Тодор Михалев отива за медал в страната на фараоните

Елитният ни петобоец Тодор Михалев отива за медал в страната на фараоните

Това сподели днес в пресклуб България най-класният ни петобоец Тодор Михалев, който записа исторически пробив за страната ни с участието си на финала на Световната купа в турската столица Анкара в края на миналата седмица. За решителната, четвърта поред  надпревара за големия трофей се класират 36-мата най-добри състезатели по модерен петобой. Нашият представител събра необходимия брой точки и то след като пропусна втория турнир поради контузия. Тя му попречи да постигне и максимума на своите възможности на самия финал, затова в крайното класиране Тодор се нареди на 28-мо място.

Варненецът е твърдо в топ 8 на световния елит във фехтовката, а в плуването, както и в комбинацията /бягане и стрелба/ е сред 20-те водещи петобойци, обясни националният треньор Владимир Кузманов.  Връх досега  в кариерата на Тодор е бронзовият медал, който спечели в щафетата заедно с Явор Пешлеевски на Световното първенство през 2018 г. в Мексико.  

От 23-ти до 27-ми юли на Тодор Михалев му предстои отново да защити своя авторитет на Световното първенство в Александрия, Египет. Този път в щафетата ще се бори заедно с Денис Колев. „Надявам се да влезем сред първите 4, даже и да спечелим медал“, каза днес звездата на модерния петобой.  „В индивидуалното се надявам да съм сред първите 10“, добави той.  Още по-голям успех очаква Т. Михалев на Европейското първенство в Унгария през септември – в тройката на щафетата и в топ 8 в индивидуалното.  

От тази година правилникът е променен и състезателите са още по-натоварени – от една дисциплина влизат в следващата без никаква пауза, а освен това към квалификациите и финалите се добавят и полуфинали, което изисква още по-голяма издръжливост от участниците. Въпреки това и въпреки болката от контузията на финала в Анкара, Тодор постигна впечатляващ резултат. „За нас е чест, че той е в елита на модерния петобой. Вярвам, че ще се класира за Олимпийските игри 2024“, коментира председателят на федерацията Камелия Александрова.

Тя подчерта, че младата генерация също е с много добри резултати, затова са сериозни очакванията от представянето им на Европейското първенство за 17г и 19г. в Краков, Полша от 8 до 15 юли. За 17-годишните Димана Стефанова, Никол Иванова и Кристина Денина е напълно реално да са в топ 8, докато Васил Топалов и Йордан Цветанов са дебютанти. При батковците Емил Грозданов, Любомир Германов и Александър Върбанов картината изглежда още по-добра – те мога да са сред първите 5, смята треньорът Кузманов.

Модерният петобой изпитва сериозни финансови затруднения, тъй като с годишен бюджет от 312 хил. лв за покриването на разходите, особено за материално-техническо снабдяване, сметките не излизат, дори да правиш фокуси. Въпреки, че бюджетът за тази година спрямо миналата е намален с незначителните на пръв поглед  8 хил.лв, при двойното увеличение на цените, недостигът е много голям. Наемите на спортните зали също са увеличени, стана ясно от думите на К. Александрова. Националите водят подготовка на базата на “Академик” на 4-ти километър по фехтовка, плуване, бягане, стрелба, а на конната база „Хан Аспарух“ тренират езда.