БК Евробаскет /Благоевград/ с амбиция да играе в елита само с местни таланти

БК Евробаскет /Благоевград/ с амбиция да играе в елита само с местни таланти

На специална пресконференция в Пресклуб „България“ ръководството на  баскетболен   клуб Евробаскет (Благоевград) обяви включването си в Българската баскетболна лига (ББЛ) Б група – третото ниво на мъжкия баскетбол в страната. Амбициите са клубът да  развива  баскетбола в града, а мъжкият отбор  да достигне до елита – Националната баскетболна лига за мъже, само с местни играчи.

Президентът и старши треньор на отбора Николай Хаджиев изрази пред репортерите своето задоволство  от предстоящото ново предизвикателство.

„Щастлив съм, че се сбъдна една моя мечта – да има отново мъжки баскетболен отбор в Благоевград. Тимът ще е съставен от наши юноши старша възраст. Момчетата ще имат възможност да натрупат опит и да бъдат подготвени за срещите в тяхната възрастова група в първенството, тъй като там мачовете са малко. Според мен всяко дете има талант и иска да се изяви“, каза Хаджиев и допълни, че освен него още двама треньори  работят в клуба, но плановете са да бъдат привлечени и други специалисти. В БК Евробаскет тренират момчета от 8 до 19 години, както и момичета в две възрастови групи.

„Имаме вече успехи при юношите – преди две години момчетата до 16 години спечелиха  сребърен медал в Силистра в Първа дивизия. За нас това е много голям успех, защото за над 25 години в Благоевград не е имало такова постижение. Много ме радва и ентусиазма на родителите на децата. За мен е много добър модела на БК ЦСКА, които само с играчи от своята школа направиха  мъжки отбор. Затова ще следваме техния пример“, каза Хаджиев.

Финансовият  благодетел на клуба Георги Спасов, с чието дарение от 100 хиляди лева ще бъде направен ремонт на зала „Пирин“, където ще тренират състезателите, поясни, че ремонтът започва другата седмица и  до месец и половина ще бъде  подменена  настилката,  ще бъдат монтирани  нови  кошове, предстои подмяна на скамейките, поставяне на ново електронно табло, както и ремонт на прозорците. Мъжкият отбор обаче ще играе мачовете си от първенството в по-голямата зала  в Благоевград „Скаптопара“.

„С Николай Хаджиев работим заедно вече две години. Благодаря му, че успя да запази баскетбола в Благоевград в двете тежки години. Това, че има над 100 деца, които играят в школата, е плод само и единствено на неговите усилия. Благодаря на кмета на общината Илко Стоянов, който ни позволи да направим  ремонта на залата и  ни обеща пълна подкрепа. Сега е важно да направим мъжкия отбор. Всеки, който иска да развива баскетбола и да работи, е добре дошъл. Но аз лично не толерирам да се живее на гърба на баскетбола. Наясно съм, че от първата година не може да се  искат високи спортни постижения. Моето желание е децата, които имат талант, да могат да останат в Благоевград. Имам търпение и моята цел е да направим отбор, който да играе в най-високото ниво на баскетбола в България само с местни  играчи“, заключи Георги Спасов. Той сподели, че е играл баскетбол от дете до студентските си години и спортът с оранжевата топка си остава голямата му любов.