Златната Изабела Янкова е готова да се качи на подиума и при жените в световния елит

Златната Изабела Янкова е готова да се качи на подиума и при жените в световния елит

Двукратната европейска шампионка по планинско колоездене в дисциплината спускане при девойките старша възраст Изабела Янкова сподели днес в пресклуб „България“, че тази година в сравнение с миналата пътят й до титлата е бил по-труден поради много по-високото ниво на конкуренцията.  Има много нови колоездачи, талантливи  и добре подготвени, се разбра от думите на 18-годишната хубавица от Тетевен.  “Сезонът не започна добре за мен, с ново колело съм, но времето не ми стигна за адаптация”, каза още Изабела, която от следващия сезон ще дебютира при жените. Дотогава й предстои серия от стартове за Световната купа, преди да приключи състезателната  2022-ра през септември – в Швейцария, Андора, Америка, Канада, Франция, Световно първенство в Италия и накрая се връща отново във Франция. През последната година Изабела значително подобри своите качества по стръмните състезателни трасета, след като подписа договор с френския клуб Specialized.

“За първи път заради Изабела България се появява на призовите места сред най-добрите. Сигурен съм, че може да стигне до нови върхове”, обърна се към шампионката на Стария континент и гордост на родното колоездене председателят на федерацията Драгомир Кузов.

„Роди се звезда“,  така със заглавието на Холивудския филм заместник-председателят на БФК Любослав Венков определи появата на Изабела Янкова на небосклона на колоезденето.  “Тя сега е с четвърто време сред жените на финала на Европейското първенство и съм сигурен, че от следващата година ще има успех и в тази възраст. Ставаме част от големия спорт благодарение на нея”, изтъкна Венков. “Няма значение, че спускането засега е неолимпийска дисциплина.”

Секретарят на федерацията  Борислав Иванов допълни, че Изабела Янкова подобрява времето си, до тази година се е движила между 5-о и 8-мо място при жените, вече е четвърта. „Сигурен съм, че ще бъде на почетнатата стълбичка“, заяви той.

Федерацията се похвали, че е в ход проект за Байк парк в Банско, за да се проведе там Европейско първенство през 2024 г. Вече има одобрение от Министерството на околната среда и водите и от концесионера на зоната, поясни Др. Кузов.  Предвидено е и изгражднето на т.нар. семейни отсечки /family lines/ за колоездачи с неособено добри умения. А в календара на БФК за тази година фигурират 170 състезания. Сред тях безспорно Обиколката на България е най-привлекателното и авторитетното.  Тя започва на  27 август и ще се състои в 5 етапа.  Само за полицейската охрана на Обиколката са необходими 200 хил. лв, а целият бюджет на федерацията от ММС за 2022 г е 215 хил. лв, стана ясно на пресконференцията.  Общо разходите за Обиколката миналата година са 350 хил лв, припомниха от ръководството на БКС.  То благодари на спонсорите, без които няма как да се развива колоездене у нас