Спортист №1 на май Ангел Русев: „Европейското първенство в Тирана беше най-тежкото състезание в кариерата ми“

Спортист №1 на май Ангел Русев: „Европейското първенство в Тирана беше най-тежкото състезание в кариерата ми“

Талантът ни в щангите ще гони 5-о, 6-о място на Световното 2022 г

Днес двукратният европейски шампион по вдигане на тежести в кат. 55 кг Ангел Русев получи наградите за Спортист №1 на месец май, след като в албанската столица Тирана за втора поредна година след триумфа в Москва през 2021 г, безапелационно доказа, че е най-добрият в двубоя, както и в изтласкването. Талантът бе зарадван с традиционната „Златна България“ и ваучер за луксозен уикенд от Пампорово АД. В анкетата на пресклуб „България“ за май талантът от силната  русенска школа под грижите на личния си треньор Радослав Атанасов получи 17 от общо 21 гласа от спортните редакции. Всички  други номинирани за м. май имат по 1 глас – еврошампионите и  съотборници на Ангел   – Иван Димов /61 кг/ и Валентин Генчев /67 кг/, а също и двамата вицешампиони на Стария континент  – каратеката Ивет Горанова / 55 кг/, както и боксьорът Ергюнал Сабри /48 кг/.

След церемонията Ангел Русев сподели, че европейското първенство в Тирана е било най-тежкото досега в кариерата му от 2016 г насам. Дни преди състезанието не можех да се изправя от леглото, но успях, сподели щангистът пред репортерите, след като превъзмогна тежка контузия в кръста.  Като се прибави към това и горчивината от безумното поведение на сваления председател на федерацията Неделчо Колев, който дори не поздрави щангистите за 5-те златни медала, радостта от успеха е разбираемо помрачена.

Неделчо Колев, който също е щангист с бронзов олимпийски медал, поведе война със състезателите, треньорите, клубовете и новоизбраното ръководство на федерацията, след като в края на май м.г. 85 на сто от делегатите на Общото отчетно-изборно събрание гласуваха за новия председател на централата Ариф Маджид. Оттогава загубилият кандидат се е вкопчил в кормилото на щангите и с юридически хватки на жалбописец протака в съда до ден днешен вписването на новото ръководство. Така и треньорите и състезателите са оставени без заплати, до последния момент не беше ясно дали ще пътуват за Албания.

Гаврата се стовари и върху старши треньора на националния отбор Иван Иванов, олимпийски шампион от Барселона 92 и незаменим специалист, който като баща се грижи за щангистите, но е без договор. Произволът на Колев пречи на  нормалната подготовка. Никой от състезателите не се чувства комфортно заради войната на Н. Колев, изрази мъката си Ангел Русев. Самозабравилият се свален шеф назначи за треньор Пламен Братойчев, който извади двама свои състезатели от националния мъжки отбор – Божидар Андреев и Карлос Насар – и ги тренира  отделно в Кнежа, заяви Ангел Русев, докато всички останали се подготвят в София с Иван Иванов. Така Неделчо Колев  внася разцепление в отбора, но няма да успее да настрои състезателите един срещу друг. “Ние нормално си общуваме”, стана ясно от думите на Ангел Русев.

От 3 юли отборът поднови подготовката си за Световното първенство в края на годината. Ангел вече тренира  за трайна адаптация  към по-горната категория 61 кг, въпреки че още миналата година той имаше състезателна изява в нея. Процесът е постепенен, сега  вдига по-леки тежести и така ще продължи през първите два месеца, се разбра на пресконференцията.  В новата категория Ангел Русев  ще участва на Световното първенство, което е първа квалификация за Олимпийските игри в Париж 2024. Така ще бъде и на олимпийския подиум. За световното първенство ще има по-голяма конкуренция и очаквам пето-шесто място, каза Ангел Русев, който миналата година спечели бронзов медал в двубоя пак на първенството на планетата в Узбекистан, но при 55-килограмовите щангисти.

Ангел е горд, че неговата сестра върви по стъпките му в щангите. Тя иска просто да успее, похвали я двукратният европейски шампион и бронзов медалист от Световно първенство. Щангите са любов за цял живот и аз видях как един малък българин може да успее, призна талантът от Русе. Когато един ден сложи край на състезателната си дейност, Ангел вижда себе си треньор. Неговият идеал са Иван Иванов и Радослав Атанасов. В плановете му влиза скоро да започне образованието си в Националната спортна академия.