Неделчо Колев иска подмяна на националния отбор, щангистите чакат оставката му или отнемане на лиценза на федерацията

Неделчо Колев иска подмяна на националния отбор, щангистите чакат оставката му или отнемане на лиценза на федерацията

Европейските шампиони по вдигане на тежести  в националния отбор за мъже Ангел Русев, Иван Димов, Дейвид Фишеров, Васил Маринов и Христо Христов обявиха днес в пресклуб „България“, че напускат спорта, ако до края на юли не получат парите си, които чакат от половин година насам. Съотборниците им Дениз Данов, Габриел Маринов и Валентин Генчев също подкрепят решението за бойкот, въпреки че днес не присъстваха на пресконференцията, съобщиха националите.  Освен това, 90 на сто от хората, свързани с щангите, вкл. олимпийски и световни шампиони, също ни подкрепят, потвърдиха националните състезатели.

„Всеки от нас има да получава над  20 хил. лв“,  каза Хр. Христов.  Доста закъсняхме, защото сме доверчиви, призна той. От края на май 2021 г., когато беше свален от поста председател на федерацията с 85 на сто от гласовете на клубовете, Неделчо Колев използва трикове с жалби до съда, за да блокира вписването на новоизбраното ръководство на федерацията с председател Ариф Мaджид.  Захапал кокала, въпреки категоричния вот на недоверие, Н. Колев налага тормоз върху състезатели и треньори като ги оставя без заплащане и без договори от декември м.г. до днес.   

Ангел Русев разказа за срещата с Неделчо Колев преди няколко дни. „Имаше въпрос към мен, дали съм отишъл не да защитавам парите, а да защитавам старши треньора Иван Иванов. Изглежда искат да направят отбор без нас и треньора“, каза двукратният европейски шампион в кат. 55 кг. Още след Европейското първенство в Тирана, националите обявиха, че няма да продължат да тренират и да се състезават без Иван Иванов да е начело на отбора.

„Заради жалби от някакви хора ние не получаваме заплати. Федерацията не спазва договорите си с Министерството на младежта и спорта, парите са получени във федерацията, но не достигат до определените хора. Как да работим с човек, който ни лъже?“, обяви Дейвид Фишеров, който е разбрал, че парите от ММС са преведени на среща със заместник-министъра на спорта г-н Харизанов.

„Днес Неделчо Колев има шанс да направи нещо добро за нас, да се оттегли като президент на федерацията“, призоваха го щангистите пред репортерите в пресклуб „България“.  Националите се надяват той да направи това. В противен случай лицензът на федерацията може да бъде отнет и има основание за това, стана ясно още на пресконференцията.  Лицензирането на новата федерация с председател Ариф Мaджид, както и съответните последващи процедури, колкото и време да отнемат, няма да застрашат подготовката и участието на националния ни отбор на Световното, което е в края на годината, единодушни бяха щангистите.  На въпрос как старши треньорът Иван Иванов възприема решението за възможен бойкот на отбора след края на юли, Хр. Христов бе категоричен, че „Иван Иванов се радва, че застанахме зад него, така както той застана зад нас през целия този период“.  

Щангистите категорично отхвърлиха алтернативата да вдигат под флага на друга държава. Ако допускахме такава възможност, днес нямаше да сме на тази пресконференция, подчерта Хр. Христов.